La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense Blatter per primer cop en 40 anys

El dirigent suís, criat a l’ombra del corrupte Havelange, va arribar a la FIFA el 1975

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

“És un Houdini, sempre surt airós de les situacions compromese­s. I quan l’envolta algú massa fort, l’elimina. Sense pietat”. La definició de Sepp Blatter que va fer al seu dia Guido Tognoni (exdirigent de la FIFA) està a punt de rebre un altre cop dur. Demà dimarts se celebra la reunió extraordin­ària del Comitè Executiu de la FIFA, sens dubte la més transcende­ntal en molt de temps. I per primera vegada en els últims 40 anys, sense la presència, en un càrrec o un altre, però sempre d’importànci­a, de l’escapista Blatter.

Aquest suís de 79 anys va arribar a la FIFA el 1975 i molt aviat, el 1981, va assolir la secretaria general, a l’ombra del brasiler João Havelange, que va anar delegant funcions a mesura que acumulava anys. Havelange es va mantenir 24 anys al capdavant del futbol mundial (1974-1998), el segon període més llarg al càrrec, i va abandonar el seu lloc amb els 82 fets. Ha estat acusat de nombrosos actes corruptes, incloent-hi el cobrament d’importants quantitats econòmique­s i de rebre una luxosa finca per part del dictador Jorge Rafael Videla per assegurar l’organitzac­ió del Mundial del 1978 a l’Argentina. Havelange, que va haver de renunciar a la presidènci­a honorària de la FIFA el 2013 després d’una investigac­ió de la comissió Ètica, actualment viu al Brasil, i és a uns mesos de fer els cent anys.

El torn de Blatter va arribar el 8 de juny del 1998 i ja acumula disset anys al capdavant de la FIFA, tercer mandat més extens de la història de l’entitat. El rècord correspon a l’impulsor del Campionat del Món, el francès Jules Rimet, que va dirigir la FIFA entre el 1921 i el 1954 i va decidir retirar-se quan ja tenia 80 anys.

El primer càrrec federatiu de Blatter es va produir a l’hoquei sobre gel. Posteriorm­ent va ocupar la direcció de relacions públiques de la firma rellotgera Longines i d’allà va passar a col·laborar amb l’organitzac­ió dels Jocs Olímpics del 1972 i el 1976. Però és a la FIFA on ha acumulat tot el poder i ha superat totes les difi- cultats, totes les acusacions i totes les crisis... fins a l’última.

Atesa l’absència forçosa de Blatter, sancionat de manera provisiona­l durant 90 dies, serà el camerunès Issa Hayatou qui dirigirà la cimera d’urgència. Les últimes informacio­ns indiquen que no s’endarrerir­an les eleccions, previstes per al 26 de febrer del 2016 (la qüestió ni tan sols figura en l’ordre del dia) però sí que hi haurà sobre la taula les recomanaci­ons de la comissió de Reformes, entre les quals figura la limitació de mandats per al president (ja es va tractar el 2014 i la FIFA va rebutjar aquesta possibilit­at) i també una transparèn­cia més gran en les remuneraci­ons dels membres de l’organisme i molt especialme­nt del president.

En el rerefons immediat, dos aspectes clau. Primer, la lluita de Platini per mantenir la seva candidatur­a malgrat la suspensió de 90 dies que l’afecta (ha acudit a la cambra d’apel·lació, que fins i tot podria augmentar el càstig). I després, l’última bomba: les acusacions sobre Alemanya i els suborns per aconseguir l’organitzac­ió del Campionat del Món del 2006.

 ?? LASZLO BELICZAY / AP ?? Issa Hayatou (esquerra) presidirà demà la reunió de la FIFA, sense Blatter (centre) ni Platini
LASZLO BELICZAY / AP Issa Hayatou (esquerra) presidirà demà la reunió de la FIFA, sense Blatter (centre) ni Platini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain