La Vanguardia (Català-1ª edició)

Benvinguts a l’hemisferi sud

Cap potència europea estarà representa­da a les semifinals el cap de setmana vinent

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

L’hemisferi sud i només l’hemisferi sud. Les potències australs monopolitz­aran les semifinals del Campionat del Món de rugbi, després que l’Argentina es va imposar amb rotunditat a una Irlanda disminuïda per les lesions, i Austràlia va sobreviure in extremis al desafiamen­t d’una Escòcia heroica, oportunist­a i sorprenent.

Més que d’un Mundial, els partits del cap de setmana que ve semblen propis del Rugbi Championsh­ip, el torneig que tots els estius juguen els all blacks, els wallabies, els springboks i els pumes, i que gairebé sempre guanya Nova Zelanda. I no es pot dir que sigui cap injustícia, perquè els equips de l’altre costat del món practiquen un joc més ofensiu, més creatiu, més obert i espectacul­ar.

Escòcia va estar a punt d’aprofitar les alegries i les imprudènci­es australian­es i colar-se entre els últims quatre amb dos assajos de pur oportunism­e a la segona part, el primer bloquejant un refús i el segon intercepta­nt una passada suïcida per anotar sota els pals i tenir dos punts d’avantatge. Però a dos minuts del final els escocesos no van poder controlar una touche sobre el seu llançament, van quedar en fora de joc, i Bernard Foley va mantenir la sang freda per posar la pilota entre pals i establir el 35-34 definitiu.

No es recorda l’última vegada que Escòcia –candidat perenne a la cullera de fusta juntament amb Itàlia en el Sis Nacions– jugava tan bé i amb tanta convicció en atac, responent als assajos de Mitchell (2), Ashley-Cooper, Hooper i Kuridriani per als wallabies amb anotacions de Seymour, Horne i Bennett, a més de cinc penals i dues conversion­s d’un Greig Laidlaw sensaciona­l. Per moments va semblar que es podia repetir la sorpresa del partit entre el Japó i Sud-àfrica, només que a quarts de final, amb moltes més coses en joc i sense redempció possible. Però serà Austràlia qui s’enfrontarà als pumes a les semifinals.

El rugbi de l’hemisferi sud s’encomana, i l’Argentina n’és la millor prova. Jugar una vegada rere l’altra contra els all blacks i companyia el campionat no només l’ha enriquit tècnicamen­t, sinó que li ha donat confiança. La rotunda victòria sobre Sud-àfrica a Durban el juliol passat va demostrar al món que els Pumes anaven de debò. Una selecció que tenia problemes enormes per aconseguir assajos és una de les màximes anotadores del campionat. Ja no tot depèn de la precisió dels seus xutadors, la força dels seus davanters i la tècnica depurada de la seva poderosa melé.

L’Argentina va sortir disparada del vestidor i va obtenir 17-0 amb magnífics assajos de Matías Moroni i Juan Imhoff, abans que Irlanda reaccionés amb una anotació de Luke Fitzgerald que va deixar el marcador 20-10 a la mitja

Una Escòcia heroica va estar a punt de sorprendre Austràlia però va caure per un penal a l’últim minut

part. Després de la represa, Jordi Murphy va reduir la diferència provisiona­lment a només tres punts, però els Pumes van prémer l’accelerado­r contra una Irlanda sense el seu capità Paul O’Connell, sense el concurs del saguer Peter O’Mahony i sense el mig d’obertura Johnny Sexton.

Dos assajos més de Tuculet i Imhoff van posar fi a qualsevol possible recuperaci­ó irlandesa, i van segellar una cita de semifinals amb una Austràlia que sobre el paper sortirà com a favorita perquè gairebé sempre ha guanyat l’Argentina, però que coneix de primera mà el progrés fet per uns pumes liderats per Juan Martín Hernández, i que va estar a punt de pagar caríssimes les distraccio­ns i l’excés de confiança contra Escòcia.

L’altra semifinal enfrontarà els springboks sud-africans –que de la humiliació de perdre amb el Japó han passat a somiar amb el seu tercer títol mundial– amb uns all blacks que contra França van estar senzillame­nt intractabl­es, van anotar nou assajos que haurien pogut ser almenys un parell més, i van jugar un rugbi intens i depurat que ras i curt no és pas d’aquesta galàxia.

Els ‘pumes’ van derrotar Irlanda amb claredat i han corroborat els bons resultats de l’estiu

 ?? LOIC VENANCE / AFP ?? Pablo Matera, placat per un jugador irlandès, il·lustra l’empenta de l’Argentina, que ja és a les semifinals
LOIC VENANCE / AFP Pablo Matera, placat per un jugador irlandès, il·lustra l’empenta de l’Argentina, que ja és a les semifinals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain