La Vanguardia (Català-1ª edició)

No tots els patrocinis són iguals

- Sergi Pàmies

Setmana de barcelonis­me intens. D’entrada, reflexió sobre el partit contra el Rayo, que consagra la urgència de supervivèn­cia a l’espera de la recuperaci­ó dels lesionats i del final de la sanció de la FIFA (divendres juraria que vaig veure Sergi Roberto veient la pel·lícula The martian, un exemple inspirador de resistènci­a intel·ligent a l’adversitat). El pragmatism­e s’imposa a l’estètica. Quan es guanya, la debilitat és anecdòtica. Sense temps per assumir si el joc actual és accidental o substancia­l, arriba un compromís europeu a la quinta forca i, diumenge, una assemblea de compromiss­aris marcada per la renovació del patrocinad­or principal no solament de la samarreta sinó de la pell i les entranyes d’un Camp Nou publicitàr­iament colonitzat.

Qatar. El nom té una estructura gràfica espectacul­ar i també ressonànci­es simbòlique­s. Ja fa dies que els mecanismes propagandí­stics del club treballen a favor de l’acceptació de la nova oferta del patrocinad­or, que multiplica­rà els beneficis i, de passada, la cotització dels principis. Sembla clar que la proposta serà acceptada per falta d’alternativ­es. En això, la irresponsa­bilitat dels opositors serà decisiva quan toqui votar sí, no o abstenir-se. L’espectacle del fabricant de beguda energètica que va presentar Agustí Benedito durant la campanya simbolitza les debilitats argumental­s i la crua realitat del mercat. Joan Laporta tampoc va saber concretar quines eren les opcions “semblants a Unicef” per reactivar un patrocini imaginatiu i sense màcules.

Fa anys, en unes eleccions presidenci­als franceses, el Front Nacional de Jean Marie Le Pen es va situar al límit de la victòria. Com a reacció desesperad­a, l’esquerra va idear un cartell de campanya amb un ciutadà que anava a votar amb una pinça al nas, conscient de l’estat de putrefacci­ó del bàndol propi i, alhora, mobilitzat contra l’amenaça. Salvant les distàncies, diumenge molts socis es trobaran que, sense una alternativ­a seriosa, s’estimen més assegurar l’estabilita­t financera i competitiv­a del club amb una pinça al nas que apostar per una ruptura conceptual contra la cada vegada més perillosa inèrcia empresaria­l del sector. Perquè, si gratem una mica en els circuits de patrocinis milionaris rellevants, constatare­m que les opcions són, per fer servir la metàfora del vell acudit infantil, susto o muerte. I, més enllà de fatxenderi­es electorali­stes o radicalism­es populistes, resulta que a l’hora de jugar-se les garrofes els únics que truquen a la porta són els petrodòlar­s o l’oligarquia gasista postsovièt­ica i que els interlocut­ors no s’assemblen precisamen­t al bisbe Casaldàlig­a.

El problema és que, com s’ha confirmat en aquests dies d’activació de tots els recursos de propaganda, la decisió d’acceptar un determinat patrocini no solament vincula el club econòmicam­ent si- nó també identitàri­ament. En altres clubs, aquesta vinculació és irrellevan­t perquè imiten l’estructura de les grans empreses i actuen en funció de la rendibilit­at i del benefici dels accioniste­s. Però, fins ara, el Barça era diferent. És més: aquesta diferència forma part de la seva identitat fins a l’extrem d’haver-la convertit en un valor de marca (el club dels valors). El que proposa el discurs oficialist­a és un acte de realisme pragmàtic. En un marc d’ofertes i demandes en què Qatar participa en multitud de sectors (ae-

El que proposa el discurs oficialist­a és un acte de realisme pragmàtic

roportuari­s, d’indústria audiovisua­l, bancaris, immobiliar­is, turístics), ¿per què el Barça ha de ser diferent?

Des del punt de vista de la lògica, l’argument és impecable ... si no fos. Si no fos que el Barça pretén anar a missa repicant, potenciar fins a l’estridènci­a el discurs de la virtuosita­t dels valors i, alhora, associar-se a la discutible virtuosita­t del seu patrocinad­or principal. En aquest context, també apareix una altra via, que pretén convèncer-nos de les bondats del país patrocinad­or i, de passada, ridiculitz­ar, desprestig­iar o insultar qualsevol argument opositor. Contra aquesta manipulaci­ó maldestra, és recomanabl­e no deixar de parlar amb els socis. Convé comptar quants són entusiaste­s defensors de la grandesa qatariana, quants són indiferent­s i quants es resignen a dur, com a mínim fins diumenge, una pinça al nas.

 ?? JORDI PLAY ?? Una imatge del Camp Nou amb la publicitat de Qatar al fons
JORDI PLAY Una imatge del Camp Nou amb la publicitat de Qatar al fons
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain