La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hisenda eleva a 30.000 euros els deutes exempts de garantia

La petició d’ajornament­s a l’Agència Tributària creix amb la crisi

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Més facilitats per als contribuen­ts amb problemes de liquiditat, però disposats a complir amb l’Agència Tributària. El Ministeri d’Hisenda publicarà ben aviat una ordre que eleva de 18.000 a 30.000 euros el límit de deute tributari exempt d’aportar garanties, quan se sol·licita un ajornament o fraccionam­ent de pagament. En augmentar el màxim d’exempció, expliquen fonts de l’Agència Tributària, es reduiran les despeses indirectes per a aquests deutors, perquè ja no hauran d’“assumir costos derivats de la sol·licitud d’avals, hipoteques o altres garanties”.

A més, el canvi comportarà l’agilitació del tràmit de sol·licitud d’ajornament de deutes tributaris per a un nombre més gran de contribuen­ts en dificultat­s. En els últims anys, l’Agència Tributària està rebent a l’any una mitjana de més de 25.000 sol·licituds d’ajornament o fraccionam­ent del pagament.

Aquest canvi normatiu, que es publicarà ben aviat al Butlletí Oficial de l’Estat, pot beneficiar nombroses persones i empreses que mantenen deutes amb Hisenda. Entre el 2011 i el 2014, les peticions de facilitats de pagament al fisc per deutes d’entre 18.000 i 30.000 euros van superar els 2.500 milions d’euros.

L’ajornament de deutes amb l’Agència Tributària no és precisamen­t un recurs poc utilitzat, sobretot durant el període més dur de la crisi. En els últims quatre anys les facilitats de pagament han afectat un volum de més de 30.800 milions, dels quals set de cada deu euros van correspond­re a concession­s de facilitats a autònoms i pimes.

Fonts oficials recorden que quan se supera la quantitat deguda màxima per gaudir d’una exempció automàtica són els funcionari­s d’Hisenda els que decideixen si el contribuen­t que sol·licita facilitats de pagament ha d’aportar garanties totals o parcials. En general, no poden beneficiar-se de les facilitats de pagament establerte­s pel fisc els deutes vinculats a la falta d’ingrés de les retencions de l’IRPF ni aquells per a les quals el Codi Duaner Comunitari estableix una regulació específica.

 ?? KIM MANRESA ?? Delegació de l’Agència Tributària a Barcelona
KIM MANRESA Delegació de l’Agència Tributària a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain