La Vanguardia (Català-1ª edició)

El banc dolent d’empreses es difumina sis mesos després d’haver-se creat

Les entitats aparquen l’instrument per salvar companyies molt endeutades

- LALO AGUSTINA Barcelona

Entre tots el van matar i ell solet es va morir... o gairebé. El projecte Phoenix, impulsat pels sis grans bancs per assegurar la continuïta­t d’empreses viables però altament endeutades, ha entrat en via morta tot just sis mesos després del seu llançament. Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia, Sabadell i Popular –recollint un mandat del ministre d’Economia i Competitiv­itat, Luis de Guindos– van donar llum verda a Phoenix a finals d’abril d’aquest any després de més d’un any i mig d’una llarga i complicada gestació. La idea dels bancs era dotar-se d’“una alternativ­a per diversific­ar les fonts de recuperaci­ó de les inversions a través del canvi de deute per capital”.

Phoenix implicava la creació d’un comitè de seguiment i una societat gestora, Phoenix Recovery Management, participad­a al 50% per N+1 i McKinsey. El comitè tenia com a missió facilitar la incorporac­ió d’empreses al projecte, així com el seu monitoratg­e posterior i la coordinaci­ó de la futura desinversi­ó, quan arribés el moment. N+1 i McKinsey havien de vetllar per l’estabilitz­a- ció financera de les companyies afectades.

Però, malgrat l’esforç d’algunes de les entitats signants i les centenars o milers d’hores dedicades a tirar-lo endavant, Phoenix no ha alçat el vol per al qual va ser concebut. “És un intent fracassat dels bancs, que estem buscant solucions al marge del projecte perquè aquí és molt difícil posar-se d’acord i, a més, a les empreses no els fa cap gràcia que les associïn amb Phoenix”, co- menten des d’una de les entitats.

A l’abril, General de Alquiler de Maquinaria (GAM) va ser la primera –i fins ara l’última, almenys oficialmen­t– d’incorporar-se a Phoenix. La banca va reestructu­rar el seu deute de 272 milions, dels quals 95 milions es van convertir en capital a canvi del 75% de la firma. I, després de GAM, res o gairebé res. Chivite –a la qual alguns bancs de Phoenix donen per incorporad­a al projecte i d’altres no– i Condesa fa dos anys que estan en negociacio­ns amb la banca.

“El projecte està aturat”, asseguren des d’un altre dels bancs. “Ens agradaria que tingués més agilitat, però no és fàcil i, d’altra banda, Phoenix no és l’únic camí per resoldre els problemes amb els crèdits non performing (morosos)”, afegeixen les fonts consultade­s. En efecte, la banca conti- nua refinançan­t deute de nombroses empreses o capitalitz­antlo, com en els casos de Pescanova, Abengoa i moltes més. En un tercer banc implicat en el projecte asseguren, en canvi, que tot pot canviar.

“L’instrument és aquí, continua viu i ja veurem si hi acaben entrant més empreses en el futur”. “Noves companyies? Dependrà de si elles volen i nosaltres ens posem d’acord, però ara mateix no n’hi ha cap en llista d’espera”, expliquen des de l’equip de riscos d’una entitat. Phoenix no ressorgirà de les seves cendres perquè mai no va arribar a volar.

A l’abril va entrar GAM i des d’aleshores no s’ha avançat gens per falta d’acord entre els bancs impulsors

 ?? ARXIU ?? GAM va entrar en el projecte Phoenix a finals d’abril
ARXIU GAM va entrar en el projecte Phoenix a finals d’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain