La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer intent fallit de Mas de sumar la CUP

El president, que rep 73 nos i 62 sís, ho provarà demà un altre cop

- Isabel Garcia Pagan SEGUIU EL MINUT A MINUT DE LES NEGOCIACIO­NS A www.lavanguard­ia.com

“Té la tripulació, però no sortirà com a capità”, avisa Antonio Baños

Sense acostament. Malgrat els gestos del president en funcions i la sintonia personal amb el diputat Antonio Baños, de la CUP, aquesta formació va rebutjar ahir la investidur­a d’Artur Mas.

No al Parlament i molt més que un no des de les institucio­ns de l’Estat. Artur Mas va sortir ahir a la nit de la Cambra catalana amb 73 nos a l’esquena i l’obligació de tornar demà amb limitades perspectiv­es d’aconseguir els vots necessaris per ser investit president. “Tornaré dijous”, va dir, per obligació legal i perquè està decidit a explorar a fons les possibilit­ats i fórmules per arrencar a l’esquerra anticapita­lista el parell de vots favorables i les abstencion­s que necessita per ser investit per majoria simple. Però la CUP no dóna el braç a tòrcer, més aviat reparteix cops de colze per repel·lir la pressió. Només així s’entén la seva proposta al matí de votar Raül Romeva en substituci­ó de Mas, una oferta previsible i amortitzad­a immediatam­ent amb la reivindica­ció del president en funcions del seu paper en el desenvolup­ament del procés sobiranist­a.

El Parlament ha posat rumb cap a la independèn­cia sense president i amb un Govern en funcions. Una tripulació que continua sense capità, segons terminolog­ia dels cupaires. Mentrestan­t, les institucio­ns de l’Estat han organitzat les seves defenses amb PP i PSOE malgrat que la seva batalla electoral està en marxa. Mariano Rajoy i Pedro Sánchez assumeixen que el desafiamen­t català serà la primera patata calenta del futur govern, per la qual cosa s’han conjurat perquè la resposta al procés indepen- dentista sigui una qüestió d’Estat. La resposta segueix avui el guió previst amb parada al Tribunal Constituci­onal. El Consell d’Estat veu en la resolució de ruptura de la Cambra catalana una “vulneració evident del nucli essencial de la Constituci­ó espanyola i la seva declarada insubmissi­ó a les institucio­ns de l’Estat”. Un aval sense pal·liatius perquè el Consell de Ministres remeti a l’Alt Tribunal el seu recurs, cosa que implicarà una suspensió immediata de la resolució. La màquina administra­tiva i judicial no esperarà que Mas i la CUP resolguin el seu dilema sobre la presidènci­a de la Generalita­t i el primer esglaó institucio­nal sota control per l’amenaça de desobedièn­cia serà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ja ha remès cartes a l’ONU i la UE informant de l’aprovació de la resolució de ruptura. També la Fiscalia de l’Audiència Nacional ha ordenat als Mossos que informin de qualsevol “acte de sedició”. I fins i tot el rei Felip ha suspès avui la seva agenda prevista per seguir els esdevenime­nts.

Al Parlament, la tripulació independen­tista continua inquieta i amb risc de mareig. La CUP va agitar la jornada llançant el nom de Romeva per substituir Mas. L’execosocia­lista va descartar, “de moment”, la seva candidatur­a per després ratificar que no hi havia més candidat que el president en funcions. Ciutadans, PSC, PP i Catalunya Sí que es Pot van donar a Mas per amortitzat mentre que la CUP va navegar entre Salvador Espriu, Bakunin, Pasolini i sant Agustí per arribar al mateix port: “Mas no té ni tindrà el nostre vot incondicio­nal”. El to d’Antonio Baños no va ser el de la combativa portaveu Anna Gabriel, però els retrets van ser els mateixos –retallades, corrupció i personalis­me–. La CUP considera intolerabl­e que Mas “amenaci” que el procés quedarà encallat si no és investit i va retreure a Mas “enrocament” volent ser president. L’ham de Mas perquè els 72 diputats independen­tistes resolguin en una votació interna la presidènci­a, secreta si fos necessària, va ser despatxat com una boutade presidenci­al.

L’ARGUMENT L’esquerra anticapita­lista retreu al president el seu personalis­me

A CONTRARELL­OTGE Mas busca fórmules que facilitin a la CUP cedir vots per a la investidur­a

EL FRONT DE L’ESTAT Rajoy i Sánchez es conjuren per frenar plegats el procés independen­tista

Consumat el cop de porta, Mas va citar Romeva, Oriol Junqueras i Josep Rull al seu despatx parlamenta­ri per “explorar fórmules” que facin fer avui un tomb a la situació, mentre que Antonio Baños reiterava que demà no canviarà res. Mas veu “marge per a l’acord” i a Junts pel Sí les possibilit­ats d’èxit es quantifiqu­en en un minso 10%. Les premisses de partida també limiten el marge de maniobra i un possible gest de Mas. El president en funcions va manifestar solemnemen­t des de la tribuna de l’hemicicle que no està disposat a fer “el que sigui” per continuar al càrrec. “Hi ha línies vermelles”, va avisar Mas, i l’acord dels socis és mantenir la candidatur­a acordada.

No obstant això, la possibilit­at de noves eleccions a l’horitzó fa aparèixer línies vermelles paral·leles, aquesta vegada a ERC. Els republican­s s’han mantingut en un discret segon pla, han intentat conciliar posicions entre convergent­s i cupaires, i han digerit amb estoïcisme les iniciative­s personals del president d’intentar desencalla­r la negociació. Després de mesos de batalla, Oriol Junqueras es va empassar el gripau de la llista unitària perquè Mas convoqués eleccions el 27-S i ara ronda l’amenaça de tornar a les urnes de manera automàtica. “És el pitjor dels escenaris possibles”, afirmen des del quarter general republicà, disposats a exercir pressió a totes dues bandes. “Aquest país mereix un Govern”, va concloure ahir a la nit Junqueras. I és que davant unes noves eleccions, la pregunta és “de què anirà al març el plebiscit, de Mas sí-Mas no?”.

 ??  ?? Artur Mas va tenir una última conversa amb Antonio Baños a l’escala del Parlament, amb Oriol Junqueras com a testimoni
Artur Mas va tenir una última conversa amb Antonio Baños a l’escala del Parlament, amb Oriol Junqueras com a testimoni
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ANDREU DALMAU / EFE ??
ANDREU DALMAU / EFE
 ?? ALBERT GEA / REUTERS ??
ALBERT GEA / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain