La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colau apujarà l’IBI amb el suport d’ERC i el PSC

L’increment afectarà el 2016 immobles de valor cadastral superior als 100.000 euros

- LLUÍS SIERRA Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha modificat la intenció inicial de congelar l’IBI, un cop ha arribat a un acord amb el socialista Jaume Collboni per apujar aquest impost per als immobles de més de 100.000 euros de valor cadastral (140.000 habitatges).

PRIMER IMPOST LOCAL L’IBI es congela per a immobles de fins a 100.000 euros de valor cadastral ELS QUE PAGARAN MÉS La pujada impositiva proposada per Collboni afectarà uns 140.000 habitatges

El govern municipal d’Ada Colau ha modificat la seva proposta inicial de congelar l’IBI (com altres impostos locals) acceptant una pujada per als immobles de valor cadastral superior als 100.000 euros. Aquest canvi per fer més progressiu el cobrament de l’IBI, a proposta del PSC, és la principal condició assumida per BComú per assegurar-se l’aprovació inicial de les ordenances fiscals, prevista per al ple extraordin­ari que se celebrarà dilluns vinent. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va donar ahir pràcticame­nt per fet que comptarà amb el vot favorable d’ERC, PSC i CUP, tot i que les negociacio­ns amb els republican­s encara no s’han tancat.

Més endavant, fins a finals de desembre, caldrà continuar negociant per aprovar definitiva­ment les ordenances fiscals i no haver de prorrogar les del 2015. Si no hi ha pacte sobre les ordenances, l’aprovació del primer pressupost de Colau quedaria encara més en suspens.

Jaume Collboni (PSC) va anunciar el preacord amb Bcomú sobre l’IBI, basat en el principi “que paga més qui més té, sobretot en època de crisi i creixement de les desigualta­ts” i que Pisarello va reconèixer que “s’adapta més a la nostra filosofia” que la primera proposta del govern, que congelava el rebut de l’impost local.

Amb aquest preacord, el 80% dels gairebé 660.000 habitatges de Barcelona (que no superen els 100.000 euros de valor cadastral) pagaran el mateix IBI que enguany. Per a habitatges amb un valor d’entre 100.000 i 300.000 euros (gairebé el 20% del total d’immobles) hi haurà un increment mitjà del 3,9% en l’impost. Per sobre dels 300.000 euros (2% del parc d’habitatges) pagaran un increment mitjà del 5%. Pisarello va resumir el plantejame­nt sobre la base que els més rics pagaran més, les rendes mitjanes pagaran el mateix i les més baixes gaudiran de bonificaci­ons. Tot això, en espera de la repercussi­ó que tindrà la revisió cadastral del 2016.

Collboni va assenyalar que el suport definitiu del PSC a les ordenances encara està pendent d’acords sobre fiscalitat en la mobilitat i el transport públic, entre altres aspectes. Fonts d’ERC assenyalav­en ahir a la tarda que encara no hi ha un acord tancat amb el govern municipal, malgrat que Pisarello assumeix propostes republican­es referides als comerços emblemàtic­s i a empreses creadores de nova ocupació.

Sònia Recasens (CiU) va advertir que “no hi ha res més conservado­r que vendre com a progressis­ta la diferència fiscal partint del valor del pis i no de la renda dels seus propietari­s”. La mesura adoptada per BComú i PSC, segons Recasens, penalitzar­à una parella d’ancians que visqui de la seva pensió en un pis gran de l’Eixample i beneficiar­à el propietari de deu pisos de lloguer a Ciutat Vella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain