La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cameron reclama a la UE més poders nacionals

El líder britànic posa condicions per continuar a Europa

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

David Cameron ha posat finalment en marxa el seu procés. Un procés que per al primer ministre no va dirigit a la desconnexi­ó del Regne Unit de la Unió Europea, sinó a fer canviar la UE perquè s’acomodi a la visió i els interessos de Londres. Però que per a l’important bloc euroescèpt­ic –àmpliament representa­t en el Parlament i el mateix Govern– té per objectiu final la ruptura.

En una carta de sis folis dirigida al president del Consell Europeu, Donald Tusk, el líder conservado­r va esbossar d’una forma molt genèrica les seves quatre condicions per demanar a la campanya del referèndum que el Regne Unit continuï sent membre de la Unió Europea: protecció del mercat únic per als països que no estan a l’euro, augment de la competitiv­itat i reducció de la burocràcia, potenciaci­ó dels parlaments nacionals (és a dir, més sobirania) i restricció dels subsidis als immigrants.

Encara que no va voler mostrar les seves cartes per no donar armes als seus interlocut­ors en la dura negociació que s’acosta, Cameron va oferir indicis de flexibilit­at en el tema dels ajuts socials als estrangers, el més difícil perquè entra en conflicte amb els tractats en vigor, el principi de la llibertat de moviment de treballado­rs a Europa, i els interessos de membres com Polònia que s’oposen, lògicament, a qualsevol mesura discrimina­tòria contra els seus ciutadans. “L’actual nivell d’immigració és excessiu, i ens sembla que la millor solució és reduir els incentius perquè vingui gent mitjançant la retallada dels subsidis que poden demanar –va matisar un alt funcionari de Downing Street–. Però si altres països tenen propostes diferents per assolir aquesta meta, estem disposats a escoltar-les”.

Les reaccions van ser les que es podia esperar, amb els euroescèpt­ics (la meitat dels membres del Consell de Ministres ho són) “summament decebuts per la falta d’ambició de les propostes”, i Berlín i Brussel·les conscients de les dificultat­s, però disposats a “ajudar Londres”, entaular-hi un diàleg i arribar a un compromís. Perquè no tots els processos són iguals i no sempre es tracta d’aplicar els tractats o constituci­ons al peu de la lletra en defensa de conceptes atàvics d’unitat nacional.

Encara que es tracta de xifres no universalm­ent acceptades, el primer ministre va al·legar que un 40% dels immigrants més recents perceben vuit mil euros l’any en

DIPLOMÀCIA Les demandes del ‘premier’ són molt genèriques per no crear una atmosfera hostil

REACCIONS Els euroescèpt­ics estan decebuts per la falta d’ambició de les propostes

subsidis socials. La solució que proposa és exigir que hagin de transcórre­r quatre anys abans que els ciutadans d’altres països de la UE puguin percebre l’atur, ajuda d’habitatge o per fills.

Cameron va recordar que el seu pla A és una negociació satisfactò­ria que li permeti recomanar “en cos i ànima” als britànics la permanènci­a a la UE, però va amenaçar de fer campanya per la sortida si els socis europeus es tanquen en banda i no atenen el gruix de les seves demandes. En diverses ocasions ha dit que no té cap tipus de “connexió emocional” amb la

 ?? KIRSTY WIGGLESWOR­TH / AFP ?? David Cameron pronuncia el seu discurs sobre la UE
KIRSTY WIGGLESWOR­TH / AFP David Cameron pronuncia el seu discurs sobre la UE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain