La Vanguardia (Català-1ª edició)

El joc de l’oca

- Màrius Carol

EL procés sobiranist­a és com el joc de l’oca: si un cau a la casella equivocada, la 58, torna a començar. Una cosa són les caselles que obliguen a anar enrere (de daus a daus i el laberint) o a perdre tres jugades (la fonda, el pou o la presó), però la pitjor opció és la de la calavera, que condueix a la casella de sortida. La sensació és que els gobelets dels daus de la política catalana han acabat per sumar el fatídic 58. I ara què?

La CUP no és la millor companya de partida: no és que tinguin els daus marcats, sinó que no volen que Artur Mas pugui arribar a la casella 63 –l’oca al llac– i estan disposats al que sigui perquè no se surti amb la seva. Amb col·legues així no s’hi han de compartir jocs de taula, i encara menys alternativ­es més serioses. Albert Camus deia: no caminis darrere meu, pot ser que no sigui un bon guia; només camina al meu costat i sigues el meu amic. La realitat política catalana no hi entén gaire, d’amistats, però a més els cupaires han abandonat el guia i pensen en altres xerpes. Mas ha descobert en les

DIRECTOR últimes hores que al seu costat caminen pocs (segurament se’n va adonar abans), tot i que siguin molts els qui l’aclamen.

Per a un observador estranger, es fa difícil entendre la situació que viu Catalunya i com els mateixos sobiranist­es han embarranca­t el procés, deixant a l’estacada qui va ser-ne l’impulsor. Però comença a ser un clàssic l’atzucac a què ens condueix la història cada ics anys. Gaziel va escriure el 1934: “La història de Catalunya és això: cada vegada que el destí ens col·loca en una d’aquestes cruïlles decisives, en què els pobles han d’escollir entre diversos camins, nosaltres, els catalans, ens fiquem fatalment, estúpidame­nt, en el que condueix al precipici”.

Mas no va obtenir la confiança del Parlament: en 48 hores es repeteix la votació d’investidur­a. Tot apunta a unes noves eleccions i a romandre al laberint (casella 42), que ens fa retrocedir en la història.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain