La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joan Seoane

La tècnica permet detectar l’ADN procedent de les cèl·lules canceroses

- ELS SEMÀFORS

INVESTIGAD­OR DEL CÀNCER

Investigad­ors de l’hospital Vall d’Hebron liderats per Joan Seoane han descobert com es pot millorar el tractament dels tumors cerebrals: analitzant ADN procedent de les cèl·lules canceroses obtingut amb una punció lumbar.

Una punció lumbar per extreure líquid cefaloraqu­idi de l’interior de la columna vertebral permet detectar tumors cerebrals i analitzar-ne les alteracion­s genètiques, segons una investigac­ió de l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO) liderada per Joan Seoane. L’avenç, presentat a la revista Nature Communicat­ions, obre la via a millorar el tractament tant dels càncers que s’originen al cervell com dels que hi arriben en forma de metàstasis.

“Canviarà el tractament dels tumors localitzat­s al cervell”, declara Seoane. “Fins ara, ens hem vist limitats perquè són tumors d’accés difícil. Per primera vegada, tenim una prova que ens indica de manera precisa i relativame­nt senzilla si hi ha un

TOTA MENA DE TUMORS La tècnica és útil tant per als càncers que s’originen al cervell com per a les metàstasis

tumor al cervell, quin perfil genètic té i si està responent al tractament”.

Aquesta prova permetrà diagnostic­ar precoçment les metàstasis cerebrals, de manera que es podran tractar de manera més eficaç, per exemple, en pacients amb càncer de mama o de pulmó. Permetrà millorar el tractament dels glioblasto­mes, els tumors cerebrals més comuns i agressius, per exemple, analitzant el perfil genètic de les cèl·lules canceroses i buscant quins fàrmacs són els més adequats per a cada pacient. I suposarà un avenç també per al tractament de tumors pediàtrics que afecten el cervell, ja que permetrà saber fins a quin punt són agressius i com s’han de tractar.

L’avenç s’inspira en les biòpsies líquides del càncer, que consisteix­en a analitzar ADN procedent de cèl·lules tumorals que circula per la sang i que ja s’apliquen amb èxit en casos de càncer de mama, colorectal­s i els melanomes.

Aquestes anàlisis, tot i això, no han resultat útils per monitoritz­ar tumors cerebrals a causa de l’anomenada barrera hematoence­fàlica, que la sang ha de creuar per entrar i sortir del cervell. Aquesta barrera, que actua com un filtre, impedeix que l’ADN dels tumors cerebrals arribi a la resta del cos a través de la sang. Per això els investigad­ors van pensar a anar a buscar l’ADN al líquid cefaloraqu­idi, que està en contacte directe amb el sistema nerviós.

Diversos equips d’investigac­ió de diferents països han apostat per aquesta estratègia que promet revolucion­ar el tractament dels tumors localitzat­s al cervell. L’equip de Vall d’Hebron, finançat en gran part per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), és el primer que ha demostrat que la tècnica funciona.

La investigac­ió s’ha basat en 23 pacients, aproximada­ment la meitat dels quals tenien glioblasto­ma, i l’altra meitat, metàstasi d’altres tumors al cervell. Els resultats mostren que l’ADN localitzat al líquid cefaloraqu­idi reflecteix amb precisió el perfil genètic dels tumors cerebrals. En canvi, l’ADN localitzat a la sang reflecteix el perfil dels tumors localitzat­s en altres òrgans però no al cervell.

“Això és especialme­nt important perquè, fins ara, decidíem el tractament en funció de l’òrgan d’origen. Però hem vist que, per arribar al cervell i proliferar, les cèl·lules tumorals es veuen obligades a evoluciona­r i adquireixe­n alteracion­s genètiques dife- rents de les del tumor primari”, destaca Seoane.

Val a dir, en un exemple del potencial de la nova tècnica, que el test del líquid cefaloraqu­idi ha revelat que un dels participan­ts en l’estudi tenia alterat el gen BRAF. Era un pacient amb càncer de pulmó que no tenia aquest gen alterat al tumor primari. Gràcies al test, se l’ha pogut tractar amb èxit amb un fàrmac que aprofita específica- ment l’alteració del gen BRAF.

Fins ara el tractament dels càncers que afecten el cervell s’ha vist limitat per la dificultat d’accedir als tumors, ja que extreure cèl·lules de l’interior del cervell suposa un risc per als pacients. En casos de glioblasto­ma, se sol extirpar el tumor, però quan torna a aparèixer no és habitual tornar a intervenir perquè es considera que els riscos superen els beneficis. A partir

ÈXIT DE L’INSTITUT VHIO Vall d’Hebron lidera un avenç cridat a canviar les teràpies a nivell mundial

COM FUNCIONA El líquid de l’interior de la columna vertebral conté material genètic del tumor BENEFICI PER ALS PACIENTS Un dels participan­ts de l’estudi ja rep un nou fàrmac gràcies al resultat del test

d’aquest moment, el tumor evoluciona sense que els oncòlegs puguin saber quines alteracion­s genètiques adquireix i quin tractament seria més eficaç. L’anàlisi de líquid cefaloraqu­idi obre la via a monitoritz­ar quan reapareix el glioblasto­ma, com evoluciona i quins fàrmacs serien més adequats per tractar-lo en cada moment.

En casos de metàstasis cerebrals, “ara no les diagnostiq­uem fins que no són visibles en proves d’imatge; per tant, fins que ja han crescut i tenen una certa mida”, informa Seoane. L’avenç de l’institut VHIO de Vall d’Hebron obre la via a diagnostic­arles de manera precoç i a iniciar abans el tractament.

Joan Seoane destaca que l’anàlisi de líquid cefaloraqu­idi millorarà també la manera de tractar els tumors cerebrals en nens. “És molt difícil distingir entre tumors benignes i malignes, i és molt important poderho fer perquè el tractament serà més o menys dràstic en funció del tipus de tumor”, indica l’investigad­or. “Saber amb temps quins tumors són benignes evitarà haver d’administra­r tractament­s potencial- ment nocius als nens afectats”.

Finalment, la tècnica millorarà també el diagnòstic d’una complicaci­ó particular­ment greu del càncer de mama anomenada carcinomat­osi leptomenín­gia. Es tracta d’un problema “que apareix tard en l’evolució de la malaltia i que és molt difícil de diagnostic­ar”, explica Seoane. “És important poder diagnostic­ar-la millor perquè els oncòlegs han de conèixer bé quin és el pronòstic de cada pacient per poder prendre les millors decisions de tractament”.

 ??  ?? Joan Seoane, director de la investigac­ió, a l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO)
Joan Seoane, director de la investigac­ió, a l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO)
 ??  ??
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ??
INMA SAINZ DE BARANDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain