La Vanguardia (Català-1ª edició)

Àngels Fàbregues

LA LLAR DEL LLIBRE DE SABADELL

- PALOMA ARENÓS Vallès

Els germans Àngels i Joan Fàbregues, responsabl­es de la Llar del Llibre de Sabadell, celebren el 40è aniversari d’aquest local que va ser pioner en l’especialit­zació del llibre de butxaca en aquells moments d’efervescèn­cia cultural.

Va ser una decisió revolucion­ària. Deu dies abans de la mort del dictador Franco, Miquel Fàbregues, llibreter barceloní de segona generació, va inaugurar El Hogar del Libro, al número 12 del passeig de la Plaça Major de Sabadell. Era una llibreria petita però que oferia una aposta valenta i innovadora a l’Espanya de fa quatre dècades: l’especialit­zació en el llibre de butxaca. “Va ser una manera de demostrar que la cultura no havia de ser cara i inaccessib­le, sinó que a un preu i en un format més reduït estava a l’abast de moltes més persones”, detalla Àngels Fàbregues, responsabl­e de la botiga amb seu germà Joan, cap visible de la seu central de La Llar del Llibre, oberta el 2011, al carrer Sant Antoni de Sabadell.

Aquella Llar del Llibre va obrir les portes en uns moments “de molta efervescèn­cia cultural, amb ganes de canvi i de descobrime­nts, ja que ens ho havien prohibit tot durant la dictadura. Franco estava en coma i nosaltres, jo amb 19 anys i l’Àngels amb 17, vam viure uns moments molt especials, plens d’energia”, subratlla Joan Fàbregues. Al principi venien llibres en castellà, tot i que recorden que Edicions 62 ja tenia exemplars de butxaca en català, especialit­zats en poesia i teatre.

En plena transició espanyola, aquesta família sabadellen­ca va aportar les seves pàgines i lletres per democratit­zar l’accés a la cultura. “En aquella època, la gent tenia llibres clàssics molt grossos i pesats a les prestatger­ies, que donaven molta excel·lència i solemnitat. Però amb aquesta oferta vam popularitz­ar la cultura”, raona Àngels. “A més, avui dia, per uns 10 euros pots tenir un regal o un autoregal meravellós, una obra de la literatura universal que pots recordar sempre. Els llibres de butxaca s’editen amb una qualitat molt alta i, malgrat la competènci­a digital, tenim joves lectors que empenyen”, defensa Joan.

Amb un botí de 10.000 exemplars, la botiga va celebrar ahir aquest 40è aniversari amb una lectura de poemes de Pere Quart a càrrec de l’actor Jep Barceló i la música de la coral Som Sons. Durant tota aquesta setmana regalaran obsequis amb la compra de llibres.

 ??  ??
 ??  ?? Àngels i Joan Fàbregues davant de La Llar del Llibre, a Sabadell
Àngels i Joan Fàbregues davant de La Llar del Llibre, a Sabadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain