La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què porta l’alcohol?

L’informe s’havia de publicar a finals d’aquest any i s’ha ajornat sense data

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

La UE ha tornat a posposar la normativa per etiquetar les begudes alcohòliqu­es.

La Comissió Europea (CE) ha tornat a endarrerir la publicació de l’informe (i sense data a la vista) en el qual s’han d’establir les recomanaci­ons sobre l’etiquetatg­e de les begudes alcohòliqu­es. Des del 2011 és obligatori indicar a les etiquetes els ingredient­s, la informació nutriciona­l i també el valor energètic de tots els aliments envasats dins de la UE, però les begudes que contenen més d’un 1,2% d’alcohol n’estan exemptes.

La CE considera que les begudes alcohòliqu­es també entren dins de la categoria d’aliments, i no vol deixar passar l’oportunita­t per regular-ne l’etiquetatg­e, sobretot pel que fa als efectes perjudicia­ls d’un consum excessiu, i a les calories, ja que es calcula que un 10% de la ingesta diària de calories prové precisamen­t del consum d’aquest tipus de begudes.

Paul Skehan, el director general de Spirits Europe, que representa la indústria de licors i begudes espirituos­es a Europa, s’ha mostrat comprensiu amb aquest nou retard i ha dit que comprèn les dificultat­s a què s’enfronta la Comissió.

“Per nosaltres és molt més important el fons de les recomanaci­ons finals que faci l’informe que no pas quan es faci públic. És important que les conclusion­s a les quals arribi la Comissió no destrueixi­n la feina d’anys de campanyes d’informació al consumidor que hem dut a terme per promoure el consum responsabl­e”, va dir Skehan. Aquest diari ha tractat de recollir l’opinió de la Federació Espanyola de Begudes Espirituos­es, que ha declinat prendre cap posició mentre la CE no faci públic l’informe definitiu.

Les begudes alcohòliqu­es van ser excloses de la regulació europea perquè els legislador­s van ser incapaços d’arribar a un acord de definició de les anomenades alcopops, barreges envasades de begudes alcohòliqu­es amb refrescos o sucs de fruites. Aquestes begudes van aparèixer per primera vegada a la UE al Regne Unit el 1995, tenen una graduació que pot anar dels 3,5 als 20 graus i, tant pel format com pel disseny de les ampolles i les etiquetes, han tingut molt d’èxit entre els consumidor­s més joves, raó per la qual han estat motiu de preocupaci­ó i debat entre els responsabl­es de salut pública de diferents països diverses vegades.

Des del 2011, les etiquetes d’aliments envasats han d’incloure els ingredient­s i la informació nutriciona­l

De totes maneres, sorprèn la poca diligència de la Comissió, especialme­nt si es té en compte que en un informe del març d’aquest mateix any, titulat Una nova estratègia europea sobre l’alcohol?, la mateixa Comissió reconeixia que la UE és la zona amb més consum d’alcohol per càpita del món, que l’abús de l’alcohol és la tercera causa de malalties i mortalitat de la UE, i que a més considera el consum excessiu de begudes espirituos­es com “el combustibl­e de desordres públics i crims”.

La Comissió es va donar temps fins al desembre del 2014 per definir els alcopops, i lliurar l’informe sobre com s’havia de tractar l’etiquetatg­e de les begudes alcohòliqu­es sota la nova reglamenta­ció europea, però el va posposar fins a finals del 2015. Ara ha donat a conèixer –a través d’un portaveu i en declaracio­ns al portal EurActiv– que, malgrat que aquest organisme “té la intenció de complir amb la seva obligació legal de redactar l’informe”, ara mateix no es pot anunciar una data concreta.

De fet, segons les mateixes fonts, s’ha avançat molt poc des de l’últim anunci de la Comissió sobre això, i les tasques per elaborar-lo de moment s’han limitat a “converses preliminar­s amb els estats membres i a la recopilaci­ó de bibliograf­ia”.

 ?? ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG ?? Segons un informe de la Comissió Europea, l’abús d’alcohol és la tercera causa de malalties i de mortalitat a la Unió Europea
ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG Segons un informe de la Comissió Europea, l’abús d’alcohol és la tercera causa de malalties i de mortalitat a la Unió Europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain