La Vanguardia (Català-1ª edició)

Deixar-lo guanyar... sense que es noti

El cap del Govern britànic ha de sortir victoriós de la negociació perquè tots guanyin el referèndum sobre la UE

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

No cal gratar gaire sota les cortesies diplomàtiq­ues de l’“estimat Donald” escrit a mà a la carta del primer ministre britànic o de l’habitual “el nostre amic David” per constatar que, a la Unió Europea, fa ben poca gràcia l’embolic en què l’ha ficada una altra vegada el seu soci més reticent, el Regne Unit.

Són molts els que dubten que Cameron sigui capaç de tancar el geni de l’euroescept­icisme altra cop dins la llàntia; que, després d’anys malparlant contra Europa, ridiculitz­ant les seves normes i advertint del mal que fan al Regne Unit, sigui capaç de convèncer els seus ciutadans que, malgrat tot, estan millor dins que fora.

El que està en joc, però, afecta a tots. Ni el futur del Regne Unit ni el de la Unió no serà el mateix si guanya el no al referèndum i el Govern britànic n’assumeix les conseqüènc­ies i treu el país del club (un embolic que no és menor, tenint en compte els informes sobre la qüestió que s’han publicat). Per això, per més que als dirigents, diplomàtic­s i funcionari­s europeus els desplagui el dossier britànic, tots saben que només hi pot haver un guanyador d’aquesta pugna: David Cameron. Això sí, sense que es noti gaire.

El premier britànic ha de tornar a Londres victoriós, amb un bon tracte per presentar al poble britànic després de batre’s heroicamen­t fins a altes hores de la matinada en una d’aquestes cimeres europees que tant el disgusten... “No necessitem un nou desafiamen­t geopolític a la UE”, adme- ten fonts diplomàtiq­ues europees. “No només li interessa a ell guanyar aquest referèndum. No és una qüestió interna britànica, afecta el futur mateix de la UE”. Una ruptura del club en el moment actual, amb les ferides de la crisi financera obertes, i el repte irresolt de la immigració i l’asil, podria ser el principi de la fi.

Tot i això, les negociacio­ns no seran pur teatre. Cameron ha de guanyar, sí, però sense fer més gols del compte. Hi ha interessos contraposa­ts. La carta que ha enviat a Donald Tusk, president del Consell Europeu, conté demandes “factibles”, altres de “difícils” i “algunes d’altament problemàti­ques”, va advertir la Comissió Europea. En aquesta última categoria inclou les idees que afecten les llibertats fonamental­s del mercat interior, que impliquen “una discrimina­ció directa entre ciutadans europeus”, amb referència a la idea de privar-los d’ajuts socials durant els primers quatre anys de residència.

Ni Polònia ni altres països d’origen d’aquests immigrants ho acceptaran fàcilment. Cameron ho sap i es declara flexible pel que fa a la manera d’aconseguir-ho. Estudis del Center for European Reform, think tank proper al Labour, creuen que es pot aconseguir amb mesures nacionals no discrimina­tòries, per exemple posant restriccio­ns similars als seus ciutadans (opció que li seria difícil d’explicar a casa). També hi ha la idea que al Regne Unit no se li apliqui el principi que la UE ha d’avançar “cap a una unió cada vegada més estreta”: si s’accepta, les pegues britànique­s a cada iniciativa europea seran interminab­les. La negociació ha començat i l’objectiu europeu és, malgrat tot, que “el nostre amic David” acabi fent allò que promet a la carta: “Fer campanya en cos i ànima” per la permanènci­a a la UE.

Cameron ha de tornar a Londres triomfant, amb un bon tracte per al seu país, després d’una lluita heroica

 ?? TOBY MELVILLE / REUTERS ?? Brussel·les i les principals capitals europees volen que la Union Jack continuï onejant al costat de la bandera europea
TOBY MELVILLE / REUTERS Brussel·les i les principals capitals europees volen que la Union Jack continuï onejant al costat de la bandera europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain