La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’esquerra portuguesa tomba Passos i posa Costa a les portes del poder

L’aliança de comunistes, socialiste­s i Bloco revolucion­a la política a Lisboa

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

El mur atlàntic de la guerra freda va caure ahir a Lisboa en incorporar-se els comunistes i la resta de forces situades a l’esquerra dels socialiste­s al joc de majories parlamentà­ries per fer caure al Govern del conservado­r Pedro Passos Coelho i reclamar el nomenament d’António Costa, líder del Partit Socialista (PS), nou primer ministre. De moment Passos Coelho queda al capdavant de l’Executiu en funcions i la decisió final està en mans del president de la República, el conservado­r Cavaco Silva, que no vol anomenar Costa, però no disposa d’alternativ­es viables.

Després de dos dies de llargs i animats debats, segons els usos i costums del força viu i coral parlamenta­risme portuguès, a mitja tarda el president de la cambra legislativ­a va anunciar la votació de la moció socialista del PS per rebutjar el programa de Passos Coelho. Com que el sistema de votació electrònic va fallar, els di- putats s’anaven posant drets per files per votar.

En la primera, en el moment de pronunciar-se contra el Govern, es van aixecar, entre d’altres, el socialista Costa, el comunista Je- rónimo de Sousa i la líder del Bloco, Catarina Martins, la revelació de la política lusitana dels últims mesos. Abans Costa va firmar per separat amb cadascun d’ells i amb l’ecologista Heoloísa Apoló- nia els acords perquè aquestes forces donin suport a un Govern en solitari dels parlamenta­ris socialiste­s.

És un pacte d’arquitectu­ra molt complexa, que Costa porta amb destresa. En paraules de Catarina Martins, l’objectiu programàti­c és posar fi a “l’empobrimen­t del país”, mitjançant la restitució de drets socials perduts els últims anys. Tot i així, els socialiste­s insisteixe­n que respectara­n els objectius europeus de dèficit, un compromís amb què proven de tranquil·litzar els nerviosos mercats.

La falta de precisió de l’acord, sobretot en els mecanismes per assegurar l’estabilita­t pressupost­ària i parlamentà­ria, van ser utilitzade­s per Passos per desqualifi­car-lo, ja que per ell només es tracta d’una “majoria negativa”, creada per fer-lo caure i sense condicions de solidesa. Al matí la ministra de Finances, Maria Luís Alburquerq­ue, va agitar el fantasma d’un nou rescat.

Davant els atacs de la dreta, els portaveus de l’aliança d’esquerra van incidir en el mandat electoral de posar fi al Govern de Passos, una vegada que va perdre la majoria absoluta, després de causar, segons el comunista de Sousa, “el retrocés econòmic i social més important”desd el 1974. Perla seva banda, António Costa va incidir que el pacte d’esquerra “enforteix la democràcia” perquè posa fi a la dinàmica d’exclusió dels comunistes i el Bloco.

Aquí hi ha el terratrèmo­l polític contra el qual es va pronunciar el mes passat en un duríssim discurs Cavaco Silva, que va titllar d’ “an ti euro pe is t es” elscom uniste si el Bloco. Ar aellésquit él’ última par aula, perquèenel­s is temas e mi presidenci­al portuguès el govern depèn de la confiança del Parlament i del president.

Però Cavaco no té gaires opcions, ja que l’esquerra li faria la vida impossible a Passos si decideix deixar-lo en funcions fins que a la primavera ja es puguin convocar eleccions anticipade­s.

El pronòstic predominan­t és que, de mala gana i posant-hi condicions, Cavaco ha de nomenar primer ministre a Costa. Però en la mutant política portuguesa ja no hi ha certeses plenes.

El president Cavaco decidirà ara si nomena el líder del PS nou cap del govern, però ho té difícil per no fer-ho

 ?? RAFAEL MARCHANTE / REUTERS ?? Pedro Passos Coelho no va tenir un bon dia ahir al Parlament portuguès
RAFAEL MARCHANTE / REUTERS Pedro Passos Coelho no va tenir un bon dia ahir al Parlament portuguès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain