La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE denuncia un retrocés de les llibertats públiques a Turquia

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Amb diverses setmanes de retard sobre el calendari previst a causa de la celebració d’eleccions, sobretot a Turquia, la Comissió Europea va fer ahir balanç de com avancen les negociacio­ns d’adhesió amb els països veïns. Com s’esperava, l’informe sobre la situació en aquest país constata “una tendència negativa” en les llibertats i drets humans. “Greus retrocesso­s” que afecten la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió i la independèn­cia del poder judicial, va anunciar el comissari d’Ampliació, Johannes Hahn, que va demanar a Ankara que “respongui amb urgència”. El Govern turc, com també es podia suposar, va qualificar els comentaris europeus d’“injustos i desproporc­ionats”, així com d’“inacceptab­le” la referència a la con- centració de poder en mans del president Recep Tayyip Erdogan, si bé va assumir que hi havia algunes “crítiques justes i raonables”. La intimidaci­ó a periodiste­s, el seu empresonam­ent i la censura de continguts a internet són també criticats per la Comissió.

L’informe arriba en un moment delicat de les relacions bilaterals, en les quals Europa i Turquia es necessiten mútuament, en especial per fer front al repte de la fugida de centenars de milers de persones de conflictes a la regió. “Compartim oportunita­ts i desafiamen­ts comuns, com demostra per desgràcia la crisi de refugiats”, va dir Hahn, admetent la importànci­a de la col·laboració d’Ankara amb el pla d’acció per reduir el flux de persones que es desplaça fins a Europa des dels camps de refugiats turcs. El pla preveu donar 3.000 milions a Turquia perquè millori les condicions de vida dels sirians al seu país i controli millor la frontera.

La Comissió va criticar, d’altra banda, les traves que Sèrbia ha posat a la petició d’ingrés a l’Organitzac­ió de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) de Kosovo, que aquest dilluns va veure com la seva sol·licitud era rebutjada per només tres vots (Rússia i Espanya també s’hi van oposar). Per Hahn, es tracta d’“un retrocés” en el procés de normalitza­ció de relacions impulsat des de Brussel·les i al qual es condiciona l’avenç de tots dos països en el seu camí cap a la UE. El comissari va expressar el seu desig que Belgrad pugui obrir el primer capítol de les negociacio­ns d’adhesió aquest mateix any i va celebrar la firma de Pristina –que va un pas al darrere– de l’Acord d’Associació i Estabilitz­ació, oficialitz­ada a l’octubre, “una fita” per avançar en el seu futur europeu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain