La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor l’excancelle­r alemany Helmut Schmidt, ferm europeista

El socialdemò­crata va afrontar el terrorisme d’ultraesque­rra de la RAF

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

L’excancelle­r Helmut Schmidt, que va governar l’Alemanya occidental quan la guerra freda encara dividia el país en dos estats, va morir ahir a casa seva a Hamburg als 96 anys. Va ser canceller del 1974 al 1982, i serà recordat per la seva aposta per la cooperació internacio­nal, i la seva fermesa davant la violència d’extrema esquerra de la Fracció de l’Exèrcit Roig (RAF, per les seves sigles en alemany). Figura de la socialdemo­cràcia germànica, Helmut Schmidt era un europeista convençut, que va emprendre algunes reformes socials i va bregar amb les conseqüènc­ies econòmique­s

En els seus vuit anys de govern, Schmidt va fer reformes i va apostar per la cooperació internacio­nal

de la crisi del petroli de l’any 1973.

Com a canceller, amb el mur de Berlín encara dempeus, va intentar assolir un equilibri entre l’enfortimen­t del paper de la República Federal d’Alemanya (RFA) a l’OTAN i a Europa, i la conciliaci­ó amb la Unió Soviètica i la República Democràtic­a Alemanya (RDA). Així, va prosseguir la Ostpolitik del seu predecesso­r, Willy Brandt, i va abundar en el vincle franco-alemany amb el president Valéry Giscard d’Estaing. Va arribar a canceller el 1974 en virtut d’un escàndol que va obligar Brandt a dimitir: es va descobrir que un dels seus més estrets col·laboradors, Günter Guillaume, era espia de l’RDA.

Però de Helmut Schmidt (Hamburg, 1918) es recorda particular­ment la seva actuació en l’anomenat Deutsche Herbst, la terrible tardor alemanya del 1977, quan la ultraesque­rrana RAF terroritza­va el país amb assassinat­s i segrestos de dirigents polítics i econòmics. El 5 de setembre d’aquell any, la RAF va segrestar el president de la patronal, Hanns Martin Schleyer i va reclamar l’alliberame­nt de presos emblemàtic­s. Schmidt va optar per no doblegar-se. Llavors, el 13 d’octubre, un escamot del Front Popular per a l’Alliberame­nt de Palestina (FPLP) complotat amb la RAF va segrestar un avió de Lufthansa en ruta de Palma (Mallorca) a Frankfurt am Main, i el va desviar a Mogadiscio (Somàlia), amb l’exigència d’alliberar els presos de la RAF i palestins.

Schmidt tampoc va cedir. El 18 d’octubre, la policia antiterror­ista alemanya va assaltar l’avió i va alliberar els ostatges. Aquell mateix dia Schleyer va ser assassinat d’un tret, i van aparèixer morts a les seves cel·les els presos de la RAF Andreas Baader, Gudrun Ensslin i Jan-Carl Raspe. Segons la investigac­ió, van cometre un suïcidi concertat. Una altra terrorista presa, Irmgard Möller, va sobreviure a l’intent.

Schmidt, que havia estat reelegit el 1976, va tornar-ho a ser el 1980. Amb fama de parlar clar, deixa perles en entreviste­s. Els dards es van dirigir sobretot a polítics i periodiste­s: “Els que tenen visions haurien d’anar al metge”. Més recentment, ja nonagenari, li van demanar l’opinió sobre el lideratge d’Angela Mer- kel en la crisi de l’euro, i va dir: “Em costaria un temps trobar una resposta diplomàtic­a”.

Schmidt, que va lluitar a la Segona Guerra Mundial, es va afiliar a l’SPD el 1946, i va entrar al Bundestag el 1953. Havia estudiat Economia. Entre el 1962 i el 1965 va ser responsabl­e d’Interior d’Hamburg, on va gestionar amb perícia les devastador­es inundacion­s del 1962. Més tard va ser ministre de Defensa i de Finances al govern de Brandt de coalició amb els liberals del FDP.

Després de governar vuit anys, va deixar la cancelleri­a el 1982 a causa de la defecció dels seus aliats de l’FDP. Schmidt va continuar al Bundestag fins al 1987, i en retirarse es va dedicar a escriure llibres, i als vuitanta a editar i després dirigir el setmanari Die Zeit. Va estar casat amb Hannelore Loki Schmidt durant 68 anys, tota una vida en comú en la qual tots dos van fumar com a possessos. Entre les reformes de Schmidt, una llei del 1977 va permetre a les dones casades treballar sense el permís del marit. Va morir acompanyat per qui havia estat la seva secretària, Ruth Loah, convertida en la seva parella després de morir Loki el 2010.

 ?? KURT ROHWEDDER / AFP ?? Willy Brandt fumant al costat de Helmut Schmidt, llavors responsabl­e d’Interior d’Hamburg, el 1965
KURT ROHWEDDER / AFP Willy Brandt fumant al costat de Helmut Schmidt, llavors responsabl­e d’Interior d’Hamburg, el 1965

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain