La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta màxima al llac Txad

El president txadià declara l’estat d’emergència a la frontera amb Nigèria per fer front a Boko Haram

- XAVIER ALDEKOA Baga Sola (Txad). Correspons­al

El dromedari torna a regnar al llac Txad. Ahir al matí, un home amb turbant blanc i túnica lila entrava amb posat digne al poble de Baga Sola a cavall d’un dromedari de pell clara. L’animal, que carregava dos grans farcells i diversos troncs lligats amb cordes, caminava amb parsimònia pel mig del carrer de sorra sense que res el molestés.

En els últims dies, els bens i les cabres, que masteguen plàstics a les escombrari­es o es refugien en l’ombra dels edificis de tova, omplen els carrers semidesert­s del poble. Res no els importuna. Amb prou feines hi ha rastre de motos, cotxes o camions a la vora del llac. Després dels atemptats suïcides de fa un mes al mercat de la localitat i en un camp de desplaçats dels afores, que van deixar 47 morts i desenes de ferits, les autoritats de Baga Sola van prohibir l’ús de les motos i camions, i van permetre només els viatges d’urgència amb cotxe. Únicament es veuen totterreny­s de l’exèrcit txadià, omnipresen­t a la zona, o els vehicles de les orga- nitzacions humanitàri­es que treballen amb els més de 14.500 refugiats i 68.000 de desplaçats que han fugit a territori txadià per la violència de la banda fonamental­ista Boko Haram.

Baga Sola és a l’oest del Txad, al costat del llac del mateix nom, al nord de la frontera amb el Camerun i Nigèria, territori base de Boko Haram. En aquesta zona hi ha hagut més de 30 atacs des del febrer passat.

Des d’avui, augmentarà la pressió contra el grup armat gihadista que al març va jurar lleialtat a l’Estat Islàmic. El Txad va imposar ahir l’estat d’emergència a la regió del llac per aturar l’onada d’atemptats suïcides.

Diumenge passat dues adoles- cents van fer explotar les càrregues explosives que portaven sota la roba al poble costaner de Ngouboua. Segons el Massa, un veí del poble que va demanar d’ocultar el seu cognom per seguretat i que va ser testimoni de l’atac, una de les suïcides va volar pels aires sense provocar cap mort, però l’altra va matar quatre persones –entre elles, un nen de quatre anys– i en va ferir una dot- zena. “La situació és de por. Una de les noies va explotar a 300 metres de casa meva; no ens sentim sans i estalvis”, va explicar per telèfon. Dues nenes suïcides més van matar dilluns tres persones més en una mesquita al nord del Camerun.

Dimouya Souapebe, subgoverna­dor de la regió del llac Txad, va assenyalar a aquest diari que d’ara endavant el governador provincial tindrà l’autoritat per “prohibir la circulació de persones i vehicles en els horaris i llocs que estimi oportú, ordenar l’escorcoll de cases de dia i de nit, així com requisar armes”.

Souapebe explica que el llac té un centenar d’illes que són “un amagatall perfecte” per als milicians de Boko Haram. Així doncs, el control de les aigües és clau.

L’Acnur va denunciar a l’octubre que Boko Haram ha convertit la regió en “una zona de guerra” i aquesta setmana el ministre de Comunicaci­ons del Txad, Hassan Sylla Bakari, ha qualificat el llac de “porta d’entrada de la secta terrorista”.

L’anunci d’ahir subratlla la gravetat de la situació. El Txad, que no declarava l’estat d’emergència des de les rebel·lions de fa quinze anys a l’est del país, s’afegeix al Níger i Nigèria, que també han decretat mesures similars a les províncies afectades per la violència de la banda més mortífera de l’Àfrica, amb més de 25.000 assassinat­s en els últims anys i responsabl­e que 2,5 milions de persones hagin perdut la seva llar.

A més de les mesures de força, el Govern del Txad va anunciar que destinarà 4,5 milions d’euros per al desenvolup­ament de la regió. La pobresa i la falta d’educació, entre altres aspectes, estan en l’arrel de la radicalitz­ació de part de la població.

Diumenge dues noies adolescent­s van causar quatre morts en un atac suïcida en un poble costaner

 ?? PHILIPPE DESMAZES / AFP ?? Els barquers de la localitat de Guite han deixat de travessar el llac o ho fan amb la por al cos arran dels atemptats de Boko Haram
PHILIPPE DESMAZES / AFP Els barquers de la localitat de Guite han deixat de travessar el llac o ho fan amb la por al cos arran dels atemptats de Boko Haram

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain