La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obama es planteja tancar Guantánamo per decret i sense el Congrés

- JORDI BARBETA Washington.Correspons­al

Si el president dels Estats Units, Barack Obama, vol complir la seva promesa de tancar l’ominosa presó de Guantánamo no té altre remei que desafiar el Congrés, fer-ho per decret i esperar que els tribunals no el desautorit­zin. I així es planteja fer-ho després que el Senat aprovés ahir una llei pressupost­ària que inclou una altra vegada la prohibició del tancament de la presó ubicada a la badia cubana, on encara hi ha 112 detinguts com a sospitosos de pertànyer a organitzac­ions gihadistes, però sense càrrecs que els acusin, sense proves per a acu- sar-los i en una situació d’indefensió que vulnera qualsevol convenció internacio­nal sobre drets humans. El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, no va descartar que el president opti per la via del decret i la senadora Dianne Feinstein, que gaudeix de gran autoritat moral al Congrés, ha deixat clar que el president té prou competènci­es per dictar l’ordre executiva.

La nova iniciativa del Congrés posa nous obstacles als plans d’Obama precisamen­t la setmana en què estava previst que el Pentàgon donés a conèixer el seu informe per a la clausura de la presó. D’aquest pla ha transcendi­t que 53 presos serien lliurats a al- tres països i la resta serien traslladat­s a presons ubicades a Colorado, Kansas i Carolina del Sud. Als republican­s d’aquests estats els ha faltat temps per mobilitzar-se en contra d’allotjar els presoners.

La llei aprovada ahir pel Senat i abans per la Cambra de Representa­nts prohibeix específica­ment sufragar amb fons públics el trasllat dels presos i la seva acomodació en centres penitencia­ris dels Estats Units, però aquesta llei difícilmen­t la vetarà el president perquè sorgeix d’un acord bipartit. Al Senat va obtenir 91 vots a favor, és a dir, molts més dels dos terços necessaris per tombar el veto presidenci­al.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain