La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense justícia no hi ha futbol

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Després de set dies en vaga de fam, l’estudiant graduat Jonathan Butler, que lluïa un jersei amb la llegenda “Adoro la meva negror i la teva”, mostrava al seu rostre l’abatiment per l’esforç i, al seu braç dret, la marca de la via intravenos­a per a la seva alimentaci­ó.

“No hauria d’haver-nos costat tant i resulta fastigós i infame trobar-nos al lloc on som”, va afirmar aquest dilluns en posar fi a la seva protesta. Feia poca estona que Timothy Wolfe, president de la Universita­t de Missouri, a la ciutat de Colúmbia, acabava de presentar la seva renúncia al càrrec. No trigaria gaire a anunciar-se que el rector, R. Bowen Loftin, deixarà la seva responsabi­litat quan s’acabi el curs.

Els estudiants han forçat per primera vegada en dècades la dimissió dels principals responsabl­e d’una de les grans universita­ts dels Estats Units. No han suportat la pressió de les protestes sorgides per la seva inacció, ni sobretot el cop de pilota que els han donat amb el baló en forma de meló, davant el racisme creixent al campus. L’expressió més vil d’aquesta degradació es va produir en pintar amb excrements una esvàstica al vestíbul d’un edifici de dormitoris. Els insults racistes es van reiterar durant els últims mesos, sense que els joves afroameric­ans veiessin una resposta contundent en la direcció de la institució.

L’estudiant Butler serveix de fil conductor. Aquest jove d’aspecte desmillora­t connecta aquesta protesta al campus, on va sorgir també un campament, amb un altre escenari de referència al país, a menys de 200 quilòmetre­s: Ferguson. En aquesta localitat de la metròpoli de Saint Louis va germinar l’estiu del 2014 el moviment Black Lives Matter (Les vides dels negres importen). Aquí es va forjar Butler, en les manifestac­ions després de la mort de Michael Brown, que anava desarmat, pels trets del policia blanc, i exculpat, Darren Wilson.

El campus de la universita­t de Missouri s’ha vist com una prolongaci­ó d’aquell aixecament contra la brutalitat policial i en rei- vindicació de justícia. Des de l’agost, el clima es feia cada vegada més insuportab­le. El menyspreu envers els estudiants negres anava en augment. Com que cap autoritat no responia, Butler va decidir que havia arribat el moment de fer alguna cosa més que lamentar-se.

Tot i això, potser avui continuari­a en la seva vaga de fam si no hagués comptat amb la inestimabl­e col·laboració d’uns aliats poderosos. I no només per la robustesa dels seus cossos, sinó pel que signifique­n per a aquesta universita­t quant a imatge i negoci.

Fa quinze mesos que als carrers de nombroses ciutats dels Estats Units se sent el crit “Sense justícia no hi ha pau”. En aquest campus se n’ha fet una relectura: sense justícia no hi ha futbol (americà s’entén). El coratge de Butler va captar l’atenció dels integrants de l’equip d’aquesta modalitat de la universita­t. Dissabte passat ho van deixar molt clar, o dimitia el president de la institució, o ells feien una altra vaga: de braços caiguts.

Hi ha un total de 84 becats per als equips de futbol, dels que 58 són afroameric­ans. El seu entrenador els va fer costat. “Els meus jugadors estan molt preocupats per la situació i per l’estat d’aquest jove”, va assegurar amb referència a Butler. Els jugadors van aparèixer en una fotografia, en la qual van incloure una cita del reverend i mite Martin Luther King. “La injustícia en qualsevol lloc és una amenaça a la justícia en qualsevol lloc”. Els tigres, que així s’anomenen, sabien a què jugaven. El 33% dels ingressos d’aquesta universita­t procedeixe­n dels equips esportius i la venda d’entrades per als partits de futbol americà represente­n una molt important fracció d’aquests guanys.

L’anunci del boicot es va propagar com la pólvora. En cas que aquest dissabte vinent no s’haguessin presentat a jugar contra la Brigham Young University de Kansas City hauria suposat una multa d’un milió de dòlars per als de Missouri.

La cúpula de la Universita­t de Missouri dimiteix per la seva tolerància amb el racisme creixent L’amenaça de l’equip de futbol de no jugar ha forçat el canvi de president i rector

 ?? BRIAN DAVIDSON / AFP ?? La celebració. Els estudiants
de Missouri van sortir al campus a celebrar la renúncia del president de la universita­t,
Timothy Wolfe
BRIAN DAVIDSON / AFP La celebració. Els estudiants de Missouri van sortir al campus a celebrar la renúncia del president de la universita­t, Timothy Wolfe
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain