La Vanguardia (Català-1ª edició)

El partit de San Suu Kyi assumeix la necessitat de parlar amb els militars

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

El pragmatism­e comença a obrirse pas a Birmània. El resultat final de les eleccions celebrades diumenge sembla lluny encara de saber-se. No obstant això, guanyadors i perdedors comencen a assumir el seu paper. Els militars, que han dominat aquest país durant cinc dècades, reconeixen que la Lliga Nacional per a la Democràcia (LND), d’Aung San Suu Kyi, ha aconseguit una victòria aclaparado­ra. Per la seva banda, els representa­nts d’aquesta organitzac­ió assumeixen que si no es posen d’acord amb les forces armades serà molt complicat governar.

Diversos membres prominents del partit de San Suu Kyi van comentar ahir que, així que es confirmi la victòria electoral de l’LND, parlaran amb els militars. Són conscients que el seu poder és enorme i han de bastir ponts d’entesa amb els sectors més moderats. Disposen del 25% dels escons del Parlament i la potestat de nomenar els ministres de Defensa, d’Interior i d’Afers Fronterers.

Altrament, “tres ministres molt importants estaran fora de sincronia amb tot el gabinet, i el nostre govern no serà funcional, així que el primer que hem de fer és parlar amb els militars,” va dir un veterà dirigent de l’LND, Han Tha Myint, a l’agència Reuters.

Soe Win Oo, un altre pes pesant del partit d’Aung San Suu Kyi, també va assenyalar als mitjans locals que si l’LND obté la presidènci­a i pot formar govern “cooperarem amb els militars i els partits ètnics”.

Aquestes mostres de pragmatism­e dels representa­nts de l’LND comencen també a ser correspost­es pels perdedors. Diversos membres de l’encara governant Partit de la Solidarita­t i el Desenvolup­ament de la Unió (USDP, per les sigles en anglès) comencen a reconèixer l’aclaparado­ra derrota a les urnes. “El nostre partit ha fracassat totalment”, va declarar ahir Kyi Win, un excoronel de les forces armades, que va afegir que “Aung San Suu Kyi ha de prendre les regnes del país a partir d’ara”.

I és que, encara que amb una lentitud exasperant, les dades que anuncia la Comissió Electoral són concloents. Dels 333 escons adjudicats fins ahir (dels 664 de les dues cambres nacionals més 1.042 dels parlaments regionals), 295 pertanyen a l’LND i 26 a l’USDP.

Però malgrat la contundènc­ia de les dades, Aung San Suu Kyi evita donar curs a les seves emocions i provocar els seus enemics uniformats. Es limita a reivindica­r que ha guanyat l’eleccions per una àmplia majoria i demana calma i prudència al seu partit i als seus seguidors fins que la Comissió Electoral acabi l’escrutini.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain