La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciutadans carrega contra Mas, però lloa el “catalanism­e reformista”

Arrimadas acusa el líder convergent de posar en perill l’autogovern

- RAÚL MONTILLA Barcelona

La falta de credibilit­at d’Artur Mas, fins i tot com a independen­tista, va ser l’eix de la intervenci­ó d’ahir de la cap d’oposició, Inés Arrimadas que, alhora que carregava contra el líder convergent, va allargar la mà al “catalanism­e reformista” fent una “crida a moltes persones del catalanism­e que pensen” que el full de ruta cap a la independèn­cia “és una bogeria”. Arrimadas va reconèixer la “contribuci­ó de CiU en la política espanyola durant més de tres dècades” i va insistir que “Espanya també és obra de CiU”. Per Arrimadas, Artur Mas vol “abandonar el seny que durant tant temps ha defensat” i “passarà a la història com el president que s’ha carregat CDC, el partit que durant molts anys ha estat capaç d’aglutinar una gran majoria social i política a Catalunya”.

Una intervenci­ó que va deixar entreveure una estratègia: la d’aïllar Mas del catalanism­e. “Podem estar d’acord en moltes coses”, va assegurar Arrimadas. El catalanism­e no és el problema, ho és Mas, que, segons la líder de Ciutadans, ha apostat per la independèn­cia com una fugida cap endavant quan “el tresorer del seu partit és a la presó sense fiança i té quinze seus embargades”. Arrimadas va acusar Mas de posar “en perill l’autogovern” en un cara a cara llarg, de gairebé dues hores. “En una hora i mitja de la seva intervenci­ó d’ahir no va esmentar ni una sola vegada la paraula corrupció –va apuntar Arrimadas–. Un president que no s’atreveix a parlar de corrupció no pot ser un president que lluiti contra aquesta xacra”, va dir amb referència a la sessió de dilluns a la tarda. “Què ha passat perquè Pujol i Mas s’hagin convertit en els més independen­tistes de Catalunya?”, va preguntar Arrimadas.

El candidat de Junts pel Sí, en la seva rèplica, va assegurar que la “resolució de desconnexi­ó” és, de fet, una resposta a la regressió de l’autogovern imposada des de Madrid i que la seva formació sempre ha estat “catalanist­a sense límits”. Respecte a la corrupció va assegurar que si “aquests casos apareixen ara” és per l’aposta de la seva formació per la independèn­cia. “Senyora Arrimadas, això funciona així. Sé com funciona l’Estat quan li interessa destruir. Sé com funcionen algunes unitats de policia”, va contestar Mas, i Arrimadas va llançar una última pregunta. “Així doncs, hi ha hagut un pacte amb un altre partit perquè això no sortís abans?”.

D’altra banda, la líder de Ciutadans, seguint la línia de tota la campanya, també va carregar contra la mala gestió dels governs presidits per Mas. “Hi ha crisi, però amb els recursos que hi havia han pres ma-

El líder de CDC replica que és objecte d’una persecució judicial per haver apostat per la independèn­cia

lament les seves decisions: el deute ha augmentat un 90%. Vostès han fet bona la gestió del tripartit, almenys en qüestió de deute. Per no parlar de casos escandalos­os com ATLL. Han venut les joies de la corona, les empreses rendibles mentre feien retallades”, va afegir Arrimadas, que també va assegurar que, tan sols el 2014, 1.000 empreses de Catalunya se’n van anar a altres comunitats”.

I, en aquesta mateixa línia, la líder de la formació taronja va tornar a acusar Mas de victimisme. “Es queixen del Tribunal Constituci­onal, quan hi ha membres elegits a dit per CiU. Per què no fem que el Tribunal Constituci­onal no sigui elegit per partits?”, va preguntar Arrimadas que va criticar, en aquest sentit, que Mas vulgui la ruptura quan l’economia de la Ge- neralitat depèn del Fons de Liquidació Autonòmic (FLA); o per criticar el Govern central per la seva política energètica i laboral “quan ha estat possible gràcies als vots de CiU” al Congrés dels Diputats. “Senyor Mas, vostè sap que tot el que està dient és mentida”, va apuntar. “Vostè, senyor Mas, va plantejar les eleccions com un plebiscit i l’ha perdut”, va manifestar la cap de l’oposició. “D’aquests 62 diputats els correspone­n 30 o 35 escons”, va apuntar Arrimadas. “El 2012 teníem 62 diputats i ara també. Llavors érem CiU i ara una altra coalició”, va respondre Mas, que va argumentar que el que hi ha hagut és un “canvi d’aliança”, alhora que va exigir “respecte” a la formació taronja per la diferència d’escons. “La solució és que el 48% faci el que vol el 39%?”, va preguntar el candidat.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La cap de l’oposició va recórrer a la corrupció en el cara a cara amb el candidat de Junts pel Sí
ÀLEX GARCIA La cap de l’oposició va recórrer a la corrupció en el cara a cara amb el candidat de Junts pel Sí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain