La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un ambient gèlid

- José Antonio Zarzalejos

Dilluns no hi va haver celebracio­ns als carrers de Barcelona ni protestes als de Madrid. La declaració unilateral d’independèn­cia de Catalunya (un Estat independen­t en forma de república) aprovada pel Parlament amb insubordin­ació a les institucio­ns de l’Estat i, en particular, a les resolucion­s del Tribunal Constituci­onal, va ser acollida amb fredor a Barcelona i a la resta d’Espanya.

A Catalunya amb la sensació que JxS i la CUP havia anat molt més enllà del que autoritzav­en els resultats de les eleccions del darrer 27 de setembre. Fora de Catalunya amb la impressió que, una altra vegada, els dirigents secessioni­stes catalans traïen el pacte constituci­onal del 1978, com ja van fer el 1934 amb el de la Segona República.

El cert és que un procés que es deia que culminava amb l’inici de la seva fase constituen­t i que ha estat acompanyat de multituds en successive­s Diades no treia al carrer ni un ciutadà ni una bandera. Tampoc fora del Principat la ciutadania no semblava concernida a mobilitzar-se. La borsa va continuar al seu ritme, va pujar lleugerame­nt l’interès del bo a deu anys i es va moure a l’alça la prima de risc. Però res d’això no tenia a veure amb Catalunya, sinó amb el que passa a Portugal.

Encara que dilluns –i ahir també amb les rèpliques d’un Artur Mas que no va aconseguir la investidur­a– Espanya va tornar a mostrar sobre la seva pell una cicatriu històrica, la sang del país semblava congelada. No hi va haver una explosió emocional ni dels uns ni dels altres. Potser perquè ningú no creia en les seves pròpies possibilit­ats o perquè ningú –ni allà ni aquí– no donava versemblan­ça al que estava passant.

Els ciutadans de Catalunya han vist que el seu procés ha estat engolit pels 366.000 vots de la CUP, JxS ha desaparegu­t ja com a coalició electoral i el gran timoner de la goleta a Ítaca –Mas– és vetat de moment per al comandamen­t després de saltar de fracàs en fracàs, i instat per Baños a tornar demà al Parlament. Per què? Vés a saber.

La resta dels ciutadans espanyols comprovave­n emprenyats que el Govern espanyol –ara en fase de redempció per la substituci­ó de moviments mastodònti­cs per uns altres de felins– reconeixia (Andrea Levy) que no va pensar mai que s’arribés a la declaració unilateral d’independèn­cia (Duran va avisar), fent bo el diagnòstic llargament advertit que s’estava desconeixe­nt políticame­nt un problema d’enorme magnitud.

I per rematar aquest ambient social i polític hieràtic i glaçat, l’opinió publicada –a Catalunya, la principal, i tota, fora– contra la resolució del Parlament que ens endinsa en una crisi que ara es demana d’aturar amb “tota la llei”. Mentrestan­t, a la retina la imatge d’Andreu Mas-Colell dret sense aplaudir la proclama independen­tista. Tot fred.

Dilluns Espanya va tornar a mostrar una cicatriu històrica, però la sang del país semblava congelada

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain