La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iceta demana al president que se’n vagi perquè “el seu moment ha passat”

El líder del PSC lamenta que Mas estigui instal·lat en el “disbarat” de la ruptura

- JOSEP GISBERT Barcelona

“No a la independèn­cia, no a la il·legalitat i no a vostè com a president”. Miquel Iceta va resumir amb aquesta frase l’oposició del PSC a la reelecció d’Artur Mas com a president de la Generalita­t, perquè considera que “el seu moment polític ha passat”. “I l’hi dic des del respecte al que ha fet, al que ha intentat i a una força política, la seva, que ha prestat grans serveis al país, no és una crítica personal o un intent de minimitzar la seva aportació a la Catalunya democràtic­a”, va puntualitz­ar. Però “la seva candidatur­a no permet l’avanç que el país reclama”, de manera que, segons el seu parer, el més aconsellab­le “és que se’n vagi”, li va recomanar.

El primer secretari del PSC, de fet, va recórrer a la ironia en recordar les paraules de l’aspirant a la reelecció quan va dir que “si no l’investeixe­n s’acaba el procés” i va dir en to de broma que aquesta circumstàn­cia, en realitat, “és un al·licient”. I amb el mateix to va reblar que “quan un arriba a la conclusió que sense ell tot s’acaba és que potser ha arribat l’hora d’anar-se’n”. Un consell insistent que li va permetre formular una sentència molt clara: “Ens diu que només hi ha un camí, la independèn­cia. Només una manera, fora de la legalitat. I només un líder, vostè mateix. I jo li diré: no, no i no. No a la independèn­cia, no a la il·lega- litat i no a vostè com a president”.

Miquel Iceta va acusar Artur Mas de “ser el responsabl­e directe del disbarat d’ahir”, en al·lusió a la declaració d’inici del procés de creació de l’Estat català independen­t aprovada per Junts pel Sí i la CUP en el ple del Parlament, i li va retreure sobretot que amb això se salti la legalitat. “Si volgués col·laborar des del respecte a la legalitat, podríem fer-ho, però com que ha decidit sortir de la legalitat ens hi oposarem a peu i a cavall”, va remarcar el líder del PSC, convençut que “la majoria l’habilita per governar, però no per perseguir la independèn­cia exprés”.

Davant d’aquesta situació, Miquel Iceta va defensar que “Catalunya necessita estabilita­t, bon govern i capacitat de negociar”, és a dir, “legislatur­es de quatre anys i no eleccions d’aquí divuit mesos com a màxim”. I va continuar apostant per “resoldre l’encaix de Catalunya dins d’Espanya” des de la negociació, el diàleg i el pacte i a través de la reforma de la Constituci­ó que proposa el PSOE, perquè “res del que promet no podrà fer-se des de la confrontac­ió i la il·legalitat”. El màxim dirigent del PSC va admetre, no obstant això, que “el diàleg amb l’Estat no és fàcil”, però va retreure al president de la Generalita­t que la manera d’aconseguir-ho sigui saltar-se la legalitat. “Una cosa és fer un cop de força i l’altra, saltar-se la llei”, va lamentar Miquel Iceta, que va suggerir a Artur Mas que “matisi el suposat maltractam­ent brutal d’Espanya perquè no encaixa amb el que en realitat passa a Catalunya” i perquè no tots els dirigents polítics a Espanya, segons la seva opinió, tenen la mateixa opinió i actitud que Mariano Rajoy.

El primer secretari del PSC va censurar, en definitiva, que en el debat d’investidur­a el candidat de Junts pel Sí “només hagi pretès convèncer la CUP”, des de “la impressió que està disposat a acceptar tot el que sigui per continuar sent president, confonent Catalunya amb una sola persona, com en altres temps,” en al·lusió a l’expresiden­t de la Generalita­t Jordi Pujol. Una impressió de la qual es deriva, segons Miquel Iceta, que “només està intentant construir un Govern per als independen­tistes i no per al conjunt dels ciutadans de Catalunya”.

I aquesta acusació va ser la que Artur Mas va replicar de forma més rotunda, perquè “em fa mal personalme­nt”: “No estic disposat a fer el que sigui per ser president, de cap manera, hi ha línies que no estic disposat a traspassar”, va assegurar, tot i que va advertir que “arribaré tan lluny com sigui necessari” per “establir el mandat de les urnes del 27-S”. “No em tremolaran les cames ni em fallarà el pols en la part que em toqui a mi”, va garantir.

Iceta acusa Mas d’“estar disposat a tot” per continuar sent president de la Generalita­t

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Miquel Iceta en un moment de la seva intervenci­ó d’ahir en el debat d’investidur­a
ÀLEX GARCIA Miquel Iceta en un moment de la seva intervenci­ó d’ahir en el debat d’investidur­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain