La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espectacle­s

- Antoni Puigverd

Dilluns, al Parlament de Catalunya, l’èpica va sortir pansida. La sobreactua­ció posava en evidència que la realitat no respon a la ficció. En teatre passa molt, això: sempre que els actors no entenen l’obra que represente­n, exageren els gestos i la dramatúrgi­a. Ara mateix, es representa a Barcelona Molt soroll per no res, un Shakespear­e que agrada tan poc als que el represente­n que l’han disfressat de pel·lícula americana dels anys cinquanta. De manera semblant, al Parlament, abans d’ahir, mentre s’aprovava un text que esclafa tota possibilit­at de reconduir el que Junts pel Sí representa, van ser més important la vestimenta i l’escenograf­ia que no pas la paraula. Les pancartes, les banderes i les samarretes van ser més expressive­s que la resolució apro- vada per 72 diputats en què es donava per iniciada la desconnexi­ó.

No deixa de ser curiós: aquesta resolució és un autèntic cop de falç i, tanmateix, els que s’hi oposaven, en comptes de proposar paraules suggestive­s per unir allò que els altres separaven, van optar per les coreografi­es de carrer. Per la seva banda, els inductors del text desconfiav­en tant del que s’estava aprovant que es van presentar proclamant una altra cosa. Com el director barceloní de Molt soroll per no res, ¿potser Anna Gabriel de la CUP considerav­a que el soroll desconnect­or és poc convincent i s’ha d’embolcalla­r amb un eslògan feminista? Mentre a Espanya la cosa va de veres, tornava al Parlament l’esteticism­e llevantí de què Unamuno va parlar per descriure la catalanita­t. Desconfian­t de la munició pròpia, els parlamenta­ris catalans van imitar els gestors del Liceu que, avergonyit­s de l’òpera que programen, han llogat un humorista de Monty Python com a director d’escena.

Semblava més autèntic el que va passar ahir. Artur Mas va demostrar que és molt resistent i té una formidable capacitat de resposta, sobretot quan, enfrontat a Arrimadas i Albiol, de retòrica limitada, va treure el geni, la capacitat de lluita i la seva intel·ligència lògica. L’espectador, mentre el sentia, es preguntava: per què un home d’aquesta vàlua ha comès tants errors de pissarrí? ¿Per què va confondre la part amb el tot el 2012 i per què, des d’aleshores, ha arrossegat una part de Catalunya cap a un precipici? I ara que el seu pla electoralm­ent ha fallat, per què continua avançant, en comptes de facilitar un pla B a la part del país que l’ha seguit? Per què un home intel·ligent com Mas és capaç de suïcidar-se arrossegan­t els seus? La resposta la va donar a entendre Mas mateix tot discutint –rendit i versallesc– amb Baños de la Cup. Estava fent teatre. El típic teatre que fa l’enamorat quan l’enamorada el rebutja: fer el pena. Per guanyar els favors de qui els hi negava, va representa­r el trist espectacle de la submissió.

Mas va representa­r el típic teatre que fa l’enamorat quan l’enamorada el rebutja: fer el pena

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain