La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rabell insta Mas a treure’s la “disfressa de roig”

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

El discurs amb aires d’esquerra que va enarborar dilluns Artur Mas no va convèncer els diputats de Catalunya Sí que es Pot. El seu líder, Lluís Rabell, va instar ahir el president en funcions a “treure’s la disfressa de roig” i a retirar-se a l’oposició. És el que li toca, va dir, “a un partit envoltat de la nissaga Pujol, per una investigac­ió per finançamen­t il·legal i amb el cas Crespo sobre la taula”.

La frustrada investidur­a de Mas va xocar també amb el rebuig de Sí que es Pot. Els membres de la coalició d’esquerres no van fer president el candidat de Junts pel Sí ni ho faran, ni a ell ni a cap altre membre del grup, va assegurar Rabell. “No prepararem un càsting entre els seus consellers, estem en contra del que la seva formació política representa”, va afegir amb referència al joc de noms que estudia la CUP per facilitar un Govern independen­tista.

Les retallades, les privatitza­cions i un fort augment de la taxa de pobresa són el llegat “de cinc anys de Convergènc­ia al capdavant de la Generalita­t”. “Qui assegura, doncs, que vagi s’apliquin polítiques progressis­tes pel fet d’aconseguir un Estat propi?”, es va preguntar. El líder de Sí que es Pot va insistir que la “conversió” sobiranist­a de Mas respon a la seva necessitat “d’amagar el mal” que ha provocat la crisi a les capes més vulnerable­s de la població, a la seva “incapacita­t” de donar una resposta a “l’emergència social que pateix Catalunya”. “Vostè no està a l’altura dels desafiamen­ts socials i de regeneraci­ó democràtic­a que vivim”, va sentenciar. El diputat va proposar com a alternativ­a a la “fu- gida cap endavant” de Mas un referèndum pactat i vinculant el 2016. Sí que es Pot defensa la consulta per decidir el futur polític de Catalunya, però reconeguda per l’Estat i pels organismes internacio­nals: “És més difícil i més lent, però l’únic camí viable”. Per això, va assegurar, Catalunya no està sola. “Tenim el suport de moltes persones a Espanya, perquè Espanya no és només Rajoy, és diversa”, assenyalan­t Podem o Esquerra Unida.

Mas es va mostrar escèptic: “Veurem quants vots aconseguei­xen el 20-D aquests grups”. La seva recepta per construir una Catalunya més justa, més rica i més moderna passa per la independèn­cia. Dins d’Espanya “tenim les mans lligades”, amb lleis i mesures fiscals progressiv­es recorregud­es davant el Constituci­onal, amb el mur “inamovible” del PP, “que sacralitza la Constituci­ó”, i amb un “maltractam­ent” financer històric. “Vam intentar fer un referèndum i no ens van deixar, vam intentar aplicar mesures socials i no ens van deixar, ja ho hem provat tot”, va concloure Mas.

“Espanya no és només Rajoy, tenim suports per al referèndum”, va subratllar el líder de Sí que es Pot

 ??  ?? Lluís Rabell i Xavier García Albiol, ahir al Parlament
Lluís Rabell i Xavier García Albiol, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain