La Vanguardia (Català-1ª edició)

Albiol titlla el candidat de feble i submís a la CUP

- RAÚL MONTILLA Barcelona

El líder del PP Xavier García Albiol i Artur Mas van protagonit­zar un debat aspre, en què el popular va centrar el discurs en els perills de pactar amb la CUP i a defensar l’obra del Govern espanyol. Mas, que va dedicar a la rèplica 40 minuts –temps superior al que va durar la intervenci­ó d’Albiol–, es va mostrar tens, enfadat i va fer el contrari: defensar la CUP i carregar contra l’Executiu central.

“Pots enganyar una persona durant un temps, però no a tothom tot el temps”. Amb aquesta frase d’Abraham Lincoln, Albiol va començar la seva intervenci­ó, en què va acusar Mas de feble i de submís a la CUP, “un partit radical, antisistem­a, estrafolar­i i inassumibl­e”, i en què va arribar a titllar el candidat de Junts pel Sí de mentider –“en les seves reiterades intervenci­ons el senyor Mas ha intentat tapar la incapacita­t dels seus actes propis, buscant enemics estranys”– per finalment retreure-li “l’odi contra Espanya”.

“No he vist mai cap líder polític que hagi fugit tant de les seves responsabi­litats com vostè”, va manifestar el líder del PP. En aquest sentit, Albiol va recriminar a Mas que addueixi en la seva defensa que la corrupció és una les formes que utilitza l’Estat per desacredit­ar-lo. “La policia no persegueix a no sé qui. Es dedica a perseguir els qui delinqueix­en”, va assenyalar. “La seva intervenci­ó d’ahir i d’una manera especial avui, l’hi dic amb respecte, és un exemple de cinisme polític”, va rematar. “I a sobre –va afegir– hem de sentir-li dir que va obtenir un aval democràtic amb el 36% del cens electoral. Quin aval és aquest? I al 64% restant ens deixen de banda, com si no existíssim? Vol iniciar un procés cap a una aventura rupturista que no té el suport de la majoria dels catalans”, va afegir.

El candidat de Junts pel Sí va començar amb una defensa de la CUP. “Per a vostè el més perillós és la CUP. I això ho identifica com una debilitat”, va assenyalar Mas. “Amb la CUP hi ha una cosa en què podem coincidir segur: un mandat democràtic obtingut a les urnes. Quantes formacions es van presentar defensant el sí? N’hi havia dues, Junts pel Sí i la CUP”, va afegir Mas per després repassar la creixent llista de propostes de consens rebutjada per

Els dos líders polítics s’enfronten al voltant del paper del grup anticapita­lista en la investidur­a

l’Administra­ció central, des del pacte fiscal fins a l’Estatut del 2006 pel PP. “Han sembrat la discòrdia perquè això els feia guanyar vots”, va assenyalar Mas, que també va recórrer a una frase d’un president americà, de John Fitzgerald Kennedy: “La gran revolució de la història de la humanitat, del passat, del present i el futur, és la d’aquells que estan convençuts que volen ser lliures”.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain