La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turull demana a la CUP que no ofereixi el “cap polític” de Mas a l’Estat

- JOSEP GISBERT Barcelona

Junts pel Sí, com era previsible, va fer pinya al voltant d’Artur Mas, la “persona idònia” per continuar presidint la Generalita­t en aquesta “legislatur­a excepciona­l”. Va ser un missatge clarament dirigit a la CUP, tot i que sense esmentar-la explícitam­ent, en un intent de convèncela perquè acabi fent possible la investidur­a. I Jordi Turull, en la seva condició de president del grup al Parlament format per la coalició de CDC i ERC, va ser l’encarregat de transmetre-ho “als que sí que volen que el procés tiri endavant”.

“El procés ha tirat sempre endavant a base de sumar, no d’apartar ningú”, va precisar Turull, que va fonamentar la defensa de la candidatur­a d’Artur Mas en un triple eix. El primer, el compromís adquirit en aquest sentit per Junts pel Sí i l’aval aconseguit d’1,6 milions de vots, “de manera que si es diu que és a Junts pel Sí qui li toca governar, com a mínim que se’ns respecti com volem governar”, va subratllar el dirigent de CDC, que va fer una crida a no transmetre la sensació que la presidènci­a de la Generalita­t se sotmet a subhasta.

El segon, “l’inequívoc compromís” del president de la Generalita­t amb el procés sobira- nista, “que l’ha portat a ser l’únic president democràtic d’Europa querellat per haver posat les urnes”, i el que Jordi Turull va anomenar “no fer des d’aquí el que pretén l’Estat espanyol”, és a dir, prescindir d’Artur Mas. “No em passa pel cap oferir el cap polític del president Mas”, va dir irònicamen­t el dirigent de CDC.

I el tercer, la necessitat d’aglutinar els millors per poder fer un procés ràpid i fer-lo bé”, un procés en què és important “començar a treballar des del minut zero, no des de zero”, va puntualitz­ar Turull, que va apostar per “aprofitar el bagatge d’Artur Mas” com a “candidat que reuneix tots els requisits” i com a “persona idònia”.

El president del grup de Junts pel Sí al Parlament es va comprometr­e, d’altra banda, a complir sense reserves el mandat que es derivi de l’aprovació de la declaració d’inici del procés de creació de l’Estat català independen­t, en un altre evident gest dirigit també a la CUP. “Junts pel Sí serem lleials a tots els mandats del Parlament, començant pel de la declaració d’inici del procés, que ens compromete­m a fer efectiva en tots els termes, serem lleials amb totes les conseqüènc­ies, no tenim por”, va proclamar. “El futur de Catalunya no el decidirà cap tribunal, sinó els catalans, i tirarem endavant el mandat democràtic malgrat totes les amenaces”, va reblar.

Junts pel Sí fa pinya al voltant del president, el candidat “idoni” i que “reuneix tots els requisits”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain