La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Vulneració evident” de la llei

El Consell d’Estat subratlla que no existeix la sobirania política catalana

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Catalunya no és un subjecte polític diferencia­t d’Espanya, amb sobirania pròpia. Aquesta és, en essència, la tesi que defensa el dictamen del Consell d’Estat per aconsellar al Govern central que recorri contra la resolució aprovada dilluns passat al Parlament, un text en el qual es proposa d’obrir un procés de desconnexi­ó amb les institucio­ns estatals. Pel Consell d’Estat, ni l’objectiu de la desconnexi­ó –així enunciat i aprovat– ni els mitjans disposats per a això no resulten lícits, sinó que xoquen frontalmen­t amb la Constituci­ó.

Per això proposa al seu dictamen consultiu –preceptiu, però no vinculant– que l’Executiu acudeixi al Tribunal Constituci­onal (TC) per plantejar un recurs d’inconstitu­cionalitat. De fet, al Consell d’Estat no hi va haver debat. La seva comissió permanent va aprovar el dictamen per unanimitat. Al text es qualifica “d’evident” que la resolució implica la “vulneració del nucli essencial de la Constituci­ó”.

El Consell d’Estat va exhaurir els terminis per respondre a la consulta del Govern central, però no perquè tingués cap dubte, sinó perquè volia afinar la punteria. El dictamen corresponi­a a la secció del lleidatà Landelino Lavilla, expresiden­t del Congrés. Al capdavant d’un equip de lletrats del Consell, Lavilla va treballar a fons els arguments de l’informe, conscient de la rellevànci­a d’aquest dictamen, que no és un més. I l’aposta va ser basar-se en la ja molt assentada doctrina del Constituci­onal sobre la sobirania política.

El TC té dit i repetit –també en la resolució que va anul·lar la declaració sobiranist­a del Parlament del gener de 2013– que només hi ha una sobirania, la del conjunt del poble espanyol. Per això també va anul·lar la convo- catòria del 9-N i la consulta alternativ­a, perquè es perseguia el pronunciam­ent d’una part del poble espanyol sobre la pervivènci­a de l’Estat en el seu conjunt.

El Consell d’Estat, al seu torn, diu ara al dictamen aprovat ahir que “existeix una perfecta inadequaci­ó entre la condició de Catalunya com a comunitat autònoma i l’autoatribu­ció al poble català, que, a través del seu Parlament es pretén amb la condició de poder constituen­t i sobirà”. L’infor-

El dictamen alerta que la resolució suposa “una voluntat de desobedièn­cia” a la Constituci­ó

me afirma, en suma, que l’assemblea parlamentà­ria catalana no només s’excedeix de les seves competènci­es, sinó que pretén exercir les que correspone­n, en el seu cas, a les Corts, com a dipositàri­es de la sobirania del conjunt del poble espanyol. “Com a comunitat autònoma –sosté el dictamen– Catalunya ostenta autonomia, no sobirania, i es configura com un poder constituït en virtut del poder constituen­t de l’Estat a través de la Constituci­ó i del seu Estatut d’Autonomia”.

El Parlament –sosté també l’informe– “no només està contraveni­nt la Constituci­ó” quan assumeix la condició de “poder constituen­t i sobirà”, sinó que “està actuant al marge de la seva condició institucio­nal i assumint determinac­ions per a les quals no té capacitat”. A més a més, el Consell d’Estat alerta que, pel seu propi tenor literal, la resolució sobiranist­a conté una altra càrrega de profundita­t, ja que preveu “la nosupedita­ció de l’anomenat procés de desconnexi­ó democràtic­a a les decisions de les institucio­ns de l’Estat, en particular del Tribunal Constituci­onal”.

Afirma el dictamen que la declaració suposa “l’expressió d’una voluntat de desobedièn­cia o desacatame­nt a la Constituci­ó i a l’ordre institucio­nal de l’Estat”. El text del Parlament “comporta una conculcaci­ó immediata del principi de primacia de la Constituci­ó”. I “la contravenc­ió” és “més greu, ja que és una decisió d’una institució parlamentà­ria i es dirigeix com una instrucció al futur govern de la Generalita­t, els dos òrgans revestits de la condició de poders públics”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain