La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia ordena als Mossos que informin de tot intent de sedició

La instrucció va dirigida així mateix a la Policia i a la Guàrdia Civil

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

L’aprovació de la resolució sobiranist­a del Parlament ha activat les alarmes a la Fiscalia, que des de fa dies treballava en un informe intern sobre les possibles derivacion­s penals de qualsevol intent de desconnexi­ó amb les institucio­ns estatals. La Fiscalia considera que la declaració aprovada podria conduir a cometre delictes contra la forma de Govern, sedició i rebel·lió, o contra alts organismes de l’Estat –que són competènci­a de l’Audiència Nacional–, així com d’altres de prevaricac­ió, desobedièn­cia, usurpació de funcions i ús indegut de fons públics.

El document ha acabat adquirint el caràcter d’instrucció remesa als cossos de seguretat –Mossos d’Esquadra, Policia i Guàrdia Civil– perquè actuïn immediatam­ent, i n’informin l’Audiència Nacional, davant qualsevol fet que pugui suposar delictes de sedició, rebel·lió o desacatame­nt a ordres emanades d’òrgans de l’Estat, singularme­nt del Tribunal Constituci­onal (TC), davant la perspectiv­a que suspengui els efectes de la declaració de desconnexi­ó.

Una precisió important és que s’haurà d’informar l’Audiència Nacional de comportame­nts presumptam­ent delictius sempre que no afectin aforats, perquè respecte a aquests s’haurà d’actuar en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Són aforats el president de la Generalita­t, els membres del Govern i els diputats del Parlament. Però no els tècnics i funcionari­s de l’administra­ció cata- lana ni els seus assessors, per exemple.

L’informe ha estat elaborat pel fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza, que el va remetre a la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, que al seu torn va donar llum verda perquè es converteix­i en una ordre als cossos de seguretat a fi que actuïn conforme a les pautes que se’ls proporcion­en. La instrucció, per tant, té d’una banda un aspecte d’advertènci­a per a general coneixemen­t dels possibles delictes que comportari­a desconèixe­r o contraveni­r les ordres del TC, i d’altra banda dóna a les forces policials unes regles de comportame­nt davant les possibles seqüeles de la declaració sobiranist­a.

La Fiscalia dóna la instrucció que es remeti al jutge i al fiscal de guàrdia de l’Audiència “de manera urgent” un informe o atestat “davant l’existència de qualsevol fet delictiu que encaixi” en els tipus penals al·ludits. I ordena als cossos policials practicar “de manera immediata” les diligèncie­s necessàrie­s “per acreditar els fets delictius” i “determinar les responsabi­litats penals exigibles”.

La Fiscalia mana que s’actuï davant el TSJC contra els aforats, i davant l’Audiència en la resta de casos

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? La presidenta del Parlament passant revista als Mossos el dia de la constituci­ó de la nova Cambra
ÀLEX GARCIA / ARXIU La presidenta del Parlament passant revista als Mossos el dia de la constituci­ó de la nova Cambra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain