La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez fia al dia després del 20-D la solució política per a Catalunya

El líder del PSOE trasllada a Rajoy el suport al recurs que avui presentarà al TC

- JUAN CARLOS MERINO CARMEN DEL RIEGO

“Tinc la ferma voluntat que a partir del 21 de desembre resolguem des de la política aquesta crisi política”, va assegurar ahir Pedro Sánchez després d’una altra reunió a la Moncloa amb Mariano Rajoy per insistir a mostrar una imatge d’unitat davant del “desafiamen­t secessioni­sta”.

És a dir, que Sánchez va fer pinya amb el president del Govern per l’ofensiva independen­tista, però segons el seu parer l’única solució per a Catalunya serà que Rajoy surti de la Moncloa després de les eleccions generals del 20-D. O, almenys, que el PP perdi la majoria absoluta la pròxima legislatur­a. “Cal donar una oportunita­t a l’acord”, va al·legar Sánchez. Però el discurs del líder del PSOE va ser, en tot cas, exactament el mateix que repeteix des que Junts pel Sí i la CUP van presentar fa un parell de setmanes la seva proposta de resolució per desconnect­ar Catalunya d’Espanya: “Unitat, legalitat i política”.

En realitat, Sánchez va intentar ahir començar a corregir els “errors” que molts dirigents del PSOE van lamentar que cometés fa dues setmanes, quan es va reunir per pri- mer cop amb Rajoy però es va limitar a difondre una foto i un comunicat conjunt amb el Govern. Albert Rivera i Pablo Iglesias, a continuaci­ó, van aprofitar la circumstàn­cia i es van emportar tot el protagonis­me de la ronda que Rajoy va obrir amb els líders polítics.

Aquell mateix dia, a més, Pedro Sánchez havia reunit tots els presidents autonòmics i líders territoria­ls del PSOE –sense revelarlos que a continuaci­ó tenia la cita amb Rajoy, cosa que també va molestar alguns– per fer-se igualment una foto de la unitat davant el repte català i oferir la seva proposta de reforma federal de la Constituci­ó, que va quedar totalment eclipsada pels esdevenime­nts. Així que ahir Sánchez va protagonit­zar una roda de premsa a la Moncloa per no ser menys que Rivera i Iglesias, i avui tornarà a reunir tots els presidents autonòmics del PSOE per provar d’exhibir unitat. Encara que ni tan sols no aniran a la cita tots els convocats.

Sánchez, en els 45 minuts en què es va prolongar ahir la reunió, va traslladar a Rajoy el seu suport al recurs per declarar inconstitu­cional la resolució aprovada al Parlament. “Perquè entenem que atès el desafiamen­t secessioni­sta a l’ordre constituci­onal i a la legalitat demo- cràtica, l’Estat té el dret i el deure d’articular totes les mesures necessàrie­s per restaurar la legalitat democràtic­a i la Constituci­ó”, va justificar Sánchez.

Immediatam­ent després de la seva cita amb el líder del PSOE, Rajoy se’n va anar a la Zarzuela i va ser rebut en audiència pel Rei, al qual va informar del contingut del recurs que avui aprovarà el Consell de Ministres extraordin­ari abans de presentar-lo a Tribunal Constituci­onal. I com que avui es reunirà el Consell de Ministres, Sánchez convocarà al matí a Ferraz l’equip d’experts que va fitxar el PSOE a l’estil de “govern en l’ombra”.

Amb la cita d’ahir a la Moncloa, en tot cas, Rajoy va voler tenir una deferència amb el líder del principal partit de l’oposició i mostrar la unitat d’acció en la resposta a l’aprovació de la resolució ruptu-

El cap de l’oposició s’aferra al missatge que repeteix des de fa dues setmanes: “Unitat, legalitat i política”

rista, ja que la unió dels dos principals partits –que segons totes les enquestes poden governar a Espanya– subratlla que el recurs i la fermesa davant qualsevol que se salti la legalitat només pot ser l’Estat de dret, una cosa en la qual són capaços de posar-se d’acord els qui estan totalment en desacord en la manera de solucionar la qüestió catalana.

Per això el Govern es va quedar ahir amb la imatge de la unitat de Rajoy i Sánchez, i va renunciar que ningú de la Moncloa sortís a explicar el contingut de la reunió. Que es va limitar a mostrar l’unitat. L’Executiu va voler també donar el tracte preferent que segons el seu parer mereix el principal partit de l’oposició, que a més no planteja cap objecció a les mesures que ha pres aquests dies. Va permetre així que Sánchez comparegué­s davant de la premsa a la sala on cada divendres s’informa de les decisions del Consell de Ministres, i en la qual només dóna compte de les reunions el president del Govern, la vicepresid­enta o els mandataris estrangers, sempre amb Rajoy. Ahir, va ser Sánchez el que va ocupar el faristol.

 ?? DANI DUCH ?? Pedro Sánchez va protagonit­zar ahir, en un gest inusual, la roda de premsa a la sala en la qual habitualme­nt compareix el Govern central
DANI DUCH Pedro Sánchez va protagonit­zar ahir, en un gest inusual, la roda de premsa a la sala en la qual habitualme­nt compareix el Govern central

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain