La Vanguardia (Català-1ª edició)

El líder de Podem demana un referèndum

Iglesias qualifica el recurs de “covard, matusser i miop”

- FERNANDO GARCÍA Madrid

El líder de Podem creu que el recurs davant el Tribunal Constituci­onal contra la resolució del Parlament cap a la independèn­cia constituei­x una via de resposta “matussera, miop i covarda”. Sobretot perquè “repeteix errors del passat”, com el comès, a parer seu, amb l’atac a l’Estatut mitjançant el mateix procedimen­t. Pablo Iglesias es va expressar així ahir en una conferènci­a al fòrum ABC-Deloitte, i també va criticar la resolució pactada entre Junts pel Sí i la CUP pel seu caràcter “trampós”.

Des d’aquesta certa equidistàn­cia respecte a les mesures dels actors més compromeso­s en el conflicte, Iglesias va considerar que la iniciativa aprovada per la Cambra catalana constituei­x “una declaració política d’escassos efectes”. I, adreçant-se als seus promotors, va afegir: “No facin trampes. No sembla gaire lògic que un Parlament que no és capaç d’elegir un president pugui declarar la independèn­cia”. Però tan dur, o més, es va mostrar el líder emergent rebutjant l’estratègia estrictame­nt legal elegida pel Govern central, amb suport socialista i de C’s, per combatre la resolució.

“M’entristeix veure Pedro Sánchez i Albert Rivera atrinxerat­s amb Mariano Rajoy en aquest búnquer”, va afirmar. I va insistir a associar el recurs al TC de l’Executiu amb el que el PP va interposar contra l’Estatut del 2006 en el que, segons la seva opinió, va ser com “llançar gasolina al foc”. Va afegir que molts dels que van subscriure aquella impugnació “avui firmarien l’Estatut”. Iglesias va recordar la conversa telefònica que dilluns va tenir amb la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría. “Li vaig dir que l’immobilism­e no és el camí”, va explicar. I va relatar com, quan ella parlava de “suspensió”, i abans que aclarís a què es referia, ell li va preguntar: “És que suspendreu l’autonomia?”. La número dos del Govern central va contestar llavors, segons Iglesias: “No, no, no”, i va precisar que al·ludia a la declaració del Parlament. El líder de Podem va manifestar la seva convicció que l’Executiu “no enviarà els Mossos, la Guàrdia Civil i l’exèrcit” per una declaració d’independèn­cia.

A la pregunta de què faria per afrontar el desafiamen­t si guanyés les eleccions del 20-D, Iglesias va respondre que convocaria un referèndum “immediatam­ent” l’endemà dels comicis. “I li diria a Mas que s’ha acabat la festa”, va afegir. Va matisar que sempre li pregunten si la consulta seria o no vinculant. “I sempre responc que tot referèndum és políticame­nt vinculant”. Iglesias també va fer referència a l’ambient del Parlament en les sessions de dilluns i ahir: “Els he vist tristos i avorrits”, va dir, i va explicar que ell havia pensat que “una declaració d’independèn­cia emocionava més, tant els partidaris com els contraris”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Pablo Iglesias
EMILIA GUTIÉRREZ Pablo Iglesias

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain