La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cameron exigeix l’ajuda de Brussel·les

-

EL primer ministre britànic, David Cameron, va presentar ahir a la Unió Europea les seves exigències per canviar la singular relació del Regne Unit. Unes exigències “amistoses” perquè el rerefons és inequívoc: Cameron necessita ajuda per guanyar el referèndum promès sobre la permanènci­a i Brussel·les vol que així sigui.

El Regne Unit no és un membre qualsevol d’Europa. És un soci insular, d’esperit perifèric, que ni ha renunciat a la seva moneda ni al seu elevat concepte de si mateix. Margaret Thatcher va resumir aquestes reticèncie­s: “I want my money back!” (vull que em tornin els diners). En la seva pugna per rebaixar la contribuci­ó britànica, la Dama de Ferro va gravar entre molts compatriot­es la imatge diabòlica de Brussel·les: cort de buròcrates, propícia al malbaratam­ent i amb vel·leïtats “socialiste­s”, com les milionàrie­s ajudes a l’agricultur­a.

David Cameron passarà a la història com el primer ministre dels referèndum­s arriscats. Enfront del creixement del sentiment euroescèpt­ic a les seves pròpies files conservado­res i la irrupció amb força de l’antieurope­ista UKIP (Partit de la Independèn­cia del Regne Unit), el premier es va comprometr­e la passada campanya electoral a sotmetre a referèndum abans del 2017 la pertinença a la UE.

Després d’obtenir majoria absoluta, David Cameron ha de convocar ara aquest referèndum. I guanyar-lo. L’estratègia conté els seus riscos. Per minimitzar-los, el líder conservado­r va presentar ahir unes exigències “a la carta” que li permetrien presentar-se davant els votants britànics com una nova Thatcher. Brussel·les, al seu torn, té tot l’interès del món que Cameron guanyi la seva aposta. Hi ha una tercera pota d’aquesta aliança d’interessos: la City, capital financera europea.

Ahir va començar la posada en escena. El premier britànic necessita concession­s. Al menú, hi ha un plat especialme­nt delicat: Londres vol recuperar el control sobre la immigració procedent dels estats de la UE. Es tracta, en resum, de posar sota les cordes Schengen, la lliure circulació de persones, un dels principals èxits de la UE.

La filosofia d’aquestes demandes, en paraules de David Cameron, és aconseguir “una unió flexible de països lliures”. Si no arrenca les excepcions sol·licitades, ha insinuat que no podrà posar tota la carn a la graella en la seva campanya a favor del sí a la permanènci­a. Més enllà de les primeres reaccions queixoses de Brussel·les per aquesta mena de xantatge soft, resulta revelador l’optimisme transmès per Angela Merkel. Tothom vol evitar el Brexit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain