La Vanguardia (Català-1ª edició)

Miopia política

- J.M. VILALTA, secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universita­ts Públiques (ACUP) Josep M. Vilalta

S’acaba la X legislatur­a de la democràcia espanyola, la de la majoria absoluta del PP de Rajoy. Bona part del balanç que es durà a terme d’aquests quatre anys girarà al voltant d’un aspecte clau: hem sortit de la crisi? I, més determinan­t, hem aprofitat aquests anys per assentar les bases d’una societat de més progrés i d’una economia més competitiv­a? Recordem que la llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, aprovada el 2011 per la quasi unanimitat del Congrés i del Senat, manifesta en el preàmbul que “el model productiu espanyol (...) s’ha esgotat, per la qual cosa és necessari impulsar un canvi a través de l’aposta per la recerca i la innovació com a mitjans per aconseguir una economia basada en el coneixemen­t que permeti garantir un creixement més equilibrat, diversific­at i sostenible”.

En matèria educativa, dues grans fites: una Lomce contestada per tothom, que no ha sabut afrontar els reptes d’una nova educació per als inicis del segle XXI; i una reducció dels pressupost­os públics més que significat­iva, que ens allunya encara més dels estàndards europeus avançats.

En matèria de recerca, estancamen­t del finançamen­t públic i burocratit­zació del sistema. En l’àmbit universita­ri, anys quasi estèrils si no contraprod­uents, amb la congelació de la reposició de plantilles de professora­t, la hibernació d’iniciative­s positives com els campus d’excel·lència i una porta pràcticame­nt tancada als joves professors i investigad­ors. Seguint a la cua d’Europa en beques i ajuts als estu- diants i alhora incrementa­nt les taxes.

Mentrestan­t, la taxa d’atur juvenil continua sent una tragèdia sense pal·liatius i la fugida de capital humà no para de créixer. I en l’àmbit social Espanya continua sent una de les societats europees més desiguals. Malauradam­ent continuem instal·lats en una política de curta volada i de visió de l’immediat. L’Executiu de Rajoy ens ofereix ara un balanç en part triomfalis­ta, centrat en alguns indicadors macroeconò­mics. Però la realitat és tossuda: en matèria educativa, università­ria i d’R+D –determinan­ts per canviar el sistema productiu i fer progressar la societat– els resultats són escassos, quan no negatius.

Miopia política amb uns resultats magres: aquest és el balanç de la legislatur­a a l’hora d’avançar cap a una societat més equitativa i intensiva en coneixemen­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain