La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hereus de la Logse

- Oriol Pi de Cabanyes

Llegim i escrivim més que mai, sí (sobretot en un màxim de 140 caràcters). Però els resultats en comprensió lectora del Programa Internacio­nal per a l’Avaluació de Competènci­es dels Adults (el PISA per a adults) continuen sent desastroso­s. No sabem escriure sense faltes d’ortografia o de sintaxi (hem perdut el respecte a les convencion­s de l’escriptura, que són com els senyals del codi de circulació per circular pel text). No sabem llegir (que és comprendre) escrits amb un mínim de complexita­t.

Els efectes de la Logse continuen sent demolidors. La Logse (de Rubalcaba, Marchesi, etcètera) ho va espatllar bastant tot. Assumida també amb insensat entusiasme des de la Catalunya amb competènci­es educatives en exclusiva, va ser impulsada potser amb bones intencions per arreglar, bàsicament, la formació profession­al. Tot i que posar fi als nyaps profession­als requereix fomentar actituds com la recerca incansable de l’excel·lència, l’orgull dels bons acabats, la passió per la investigac­ió, la generalitz­ació en tots els camps del mètode de prova i error, etcètera.

Es va considerar l’esforç personal com una cosa passada de moda. Sense pensar que la cultura de l’esforç, que cal interiorit­zar ja des de l’edat escolar, ha d’acabar redundant en l’esforç de tota la societat per la cultura en el més ampli sentit. I no s’oblidi que en tota societat es dóna una estreta relació entre el nivell educatiu i cultural de la ciutadania i l’èxit o el fracàs econòmic del conjunt. Ens empobrim quan progressa l’analfabeti­sme funcional.

Som una comunitat d’aprenents, però no ho sabem. Quan dialoguem, quan interactue­m, quan confrontem experiènci­es i coneixemen­ts, estem tots aprenent. La formació de la població no depèn en exclusiva de la normativa oficial. La formació del ciutadà no comença ni acaba a l’escola. Abans l’escola millorava fins i tot el nivell dels pares i mares. Ara l’escola ha deixat de ser el lloc de referència del progrés social.

A quins interessos obeeix que desaparegu­i la filosofia de l’oferta d’estudis? Necessitem més que mai no fiar-ho tot als sabers pràctics. L’escola ha d’ensenyar abans de res a llegir i a escriure, a entendre i a comunicar, a raonar. Si volem millorar en formació humana cal canviar d’arrel l’orientació dels valors predominan­ts del sistema educatiu actual (que són, al cap i a la fi, un reflex dels valors predominan­ts en la societat).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain