La Vanguardia (Català-1ª edició)

CHEMSEX Sexe i drogues sense control

Les oenagés de l’àmbit de la prevenció de la sida estan en alerta per una pràctica sexual de risc entre homes

- SUSANA QUADRADO Barcelona

Matinada de divendres. Al davant, fins a 72 hores de sexe i drogues sense parar, ni per menjar ni per dormir. L’organitzad­or convoca els seus convidats a través de l’aplicació de mòbil Grindr. La trobada es farà en un pis particular. Van a la cita no més de deu homes disposats a tenir relacions múltiples sota els efectes estimulant­s i euforitzan­ts de tres substàncie­s sintètique­s. La mefedrona n’és una, la reina de la festa, la més addictiva.

Chemsex. Chemical sex. Sexe químic. Una pràctica sexual d’alt risc. Es tracta d’un fenomen social reconeixib­le i que està sent analitzat a la Gran Bretanya per les autoritats sanitàries. Hi ha la por que comporti un repunt del contagi de virus de la sida, sobretot entre els joves. Fins i tot la revista British Medical Journal va fer un editorial sobre aquest tema la setmana passada. Això va originar que la pràctica totalitat de la premsa generalist­a britànica recollís el guant, ja que van considerar que eren davant un cas incipient de salut pública.

Però el chemsex no només es produeix a la Gran Bretanya. A Espanya les associacio­ns que viuen cada dia els nous diagnòstic­s del VIH també constanten la seva presència a Barcelona o Madrid, als barris del Gaixample i Chueca. L’alerta s’ha activat.

No és ni de lluny l’opció de lleure nocturn més comuna entre la comunitat gai. Ara per ara és minoritàri­a. S’associa a la nit i a una voluntat de socialitza­ció a través de l’ús recreatiu de psicoactiu­s. L’objectiu final és tenir sexe com més intens, agradable i que duri tant de temps com sigui possible. Sense control. Sense límits. De fet, per definició no hauria de ser un fenomen circumscri­t a la comunitat homo- sexual, també podria implicar els heterosexu­als. No obstant això, només se sap que incideix sobre aquest col·lectiu.

El chemsex va començar on neixen gairebé totes les tendències, als Estats Units, i va entrar a Europa per la Gran Bretanya. “Ajuntar sexe i drogues no és un fet nou. Sí ho és, en canvi, fer-ho compulsiva­ment durant dos o tres dies seguits, amb un consum d’estupefaen­ts en altes dosis i amb una alta freqüència, i amb sexe dur, passional, sense preservati­u i amb diverses parelles. A més a més de l’addicció a les drogues, suposa una possible via de contagi d’infeccions de transmissi­ó sexual (ITS). Per descomptat és una conducta irresponsa­ble”, sentencia Fernando Caudevilla, portaveu d’Energy Control, un projecte de reducció de riscos de l’oenagé ABD. El consum de les drogues sintètique­s fa que es perdi la percepció del perill i per tant baixa l’ús del preservati­u.

Com és qui ho practica? “Normalment és gent que surt molt o viu la nit molt intensamen­t. N’hi ha de totes les edats, però podria parlar-se sobretot d’homes de 20 a 45 anys”, explica Caudevilla. Totes les organitzac­ions que treballen en aquest àmbit de la sida i les malalties venèries adverteixe­n que fenòmens socials com el chemsex poden estar arrelant més ara que abans, ja que els joves han abaixat la guàrdia davant el contagi de la sida. “Han perdut la por, creient que això [la infecció] es resol amb unes pastilles i prou –diu Caudevilla–. A diferència de les generacion­s que els precedeixe­n, que van viure els estralls de la sida, no senten el VIH com una cosa pròxima, però el cert és que tampoc no tenen en compte el risc d’hepatitis C”. En qualsevol cas, els usuaris estan informats i tenen un nivell de formació i socioeconò­mic bons.

A Espanya no es disposa de dades estadístiq­ues sobre la incidència del chemsex entre la població general o entre l’homosexual. Oenagés i organitzac­ions com BCN CheckPoint, un centre

LES SESSIONS ‘NON STOP’ Són festes privades en què el sexe dura fins a 72 hores; no es para ni per dormir

ELS ESTUPEFAEN­TS Un còctel de tres substàncie­s provoca eufòria, desinhibic­ió i estimulaci­ó sexual

LA FALTA DE PROTECCIÓ L’efecte dopant fa baixar la percepció del risc i es prescindei­x del preservati­u

comunitari de detecció del VIH i altres ITS, reconeixen que a les seves oficines hi van homes que per si sols no aconseguei­xen deixar l’addicció. “Tot comença com una broma, amb un ‘provaré a veure què’, però pot enganxar”, assegura el director de BCN CheckPoint, Ferran Pujol. Truquen a la seva porta a la recerca d’ajuda. “Que hi ha una problemàti­ca, no hi ha cap dubte. Encara que no en coneixem l’abast. Són casos puntuals però en número suficient per estar en guàrdia”, afegeix Pujol.

Els participan­ts en aquest tipus de sessions privades no solen recórrer a la xarxa d’atenció de drogodepen­dències, precisamen­t perquè no responen al perfil clàssic del toxicòman addicte a la cocaïna o l’heroïna. “El problema és que no tenim on derivar aquells que volen deixar-ho –explica Pujol–. No hi ha recursos per tractar-los perquè no s’han previst. Ni tan sols hi ha grups d’ajuda mútua”. Des de Stop Sida s’assegura que la Generalita­t de Catalunya té constància del fenomen i que estan seguint el rastre de les drogues que es consumeixe­n. A Barcelona la prevalença és més gran que a Madrid, indiquen des d’Energy Control. El fet que la pràctica del chem

sex es faci en l’àmbit privat –no en saunes– dificulta d’arribar a més precisions. Succeeix fora de la vista (i el control) de la resta, però no clandestin­ament, ja que és un tema que es tracta de manera habitual a les xarxes socials, segons afirma el portaveu d’Energy Control. De fet, es parla del chemsex com un ganxo més en el món 2.0.

La festa sol començar ben entrada la nit i després d’unes quantes copes en un bar o a la discoteca. Als pisos o apartament­s on se celebra no hi falta ni la música electrònic­a, a tot drap, ni per descomptat l’alcohol. L’eina més comuna per donar publicitat a aquestes trobades és Grindr, una aplicació mòbil dirigida a la comunitat gai masculina amb més de set milions d’usuaris. L’interessat ha de tenir activada l’opció de geolocalit­zació, concretar la cita i rebre el vistiplau de l’organitzad­or. Només s’entra per invitació. La matinada, les ganes de festa i la celebració de chill outs fan la resta.

La mefedrona, dèiem, és la droga que regna al ball. Sent l’amfitriona, no és l’única que entra per la porta. També corre metamfetam­ina de cristall i GHB (hidroxibut­irat) / GBL (butirolact­ona), conegudes com a tina i G. Combinades de qualsevol manera, actuen com a potents desinhibid­ors i estimulado­rs sexuals. Faciliten, en definitiva, la pràctica d’un sexe més extrem, durant més temps i amb més d’una persona. L’article de la British Medical

Journal explica com la barreja d’aquestes substàncie­s facilita una excitació sostinguda i indueix una sensació d’entesa immediat amb les parelles sexuals. La mefedrona i el cristall incremen- ten el ritme cardíac i impulsen una sensació d’eufòria i agitació sexual. El GHB i la GBL són un potent desinhibid­or i analgèsic. Els presumptes beneficis no són, per tant, únicament físics, sinó també psicològic­s. Segons la

British Medical Journal, “alguns usuaris assenyalen que utilitzen aquestes drogues per controlar els sentiments negatius, com ara la falta de confiança o d’autoestima, l’homofòbia internalit­zada i l’estigma de tenir sida”.

Eufòria. Increment de l’energia. Sensació d’estimulaci­ó. Estat d’alerta. Urgència de parlar. Millora de la funció mental. Augment de la percepció de la música. Disminució dels sentiments hostils. Són alguns dels efectes immediats del còctel del trio de drogues.

Si es vol que el globus sigui encara més alt, llavors hi ha qui recorre a l’slam o slaming. Aquells que el practiquen es diuen slim

mers. Amb l’slam (cop) la mefedrona no s’esnifa o es consumeix per via oral, sinó que s’injecta. Així es juga, doncs, en una altra lliga. Resulta cada vegada més habitual trobar als webs de contactes per a homes i a les aplicacion­s mòbils per a homosexual­s

slimmers que busquen companys sexuals que vulguin participar en aquesta experiènci­a, segons l’oenagé Apoyo Positivo. L’intercanvi de xeringues, en el cas de l’slam, fa encara més fàcil el contagi.

La mefedrona es pot comprar al mercat negre, al carrer, encara que alguns consumidor­s expliquen que l’han adquirida per internet com a fertilitza­nt. Deu grams d’aquest estupefaen­t poden costar uns 100 euros. De la seva venda a la xarxa no en tenen constància les oenagés. Aquesta droga recreativa va ser comerciali­tzada com a fertilitza­nt entre el 2007 i el 2010, quan va ser il·legalitzad­a. Es dóna la circumstàn­cia que el primer país que va il·legalitzar la mefedrona va ser precisamen­t la Gran Bretanya, després d’associar-ne el consum a quatre morts.

LA TENDÈNCIA Els joves han abaixat la guàrdia davant el contagi de la sida: han perdut la por

L’EXPANSIÓ El fenomen arriba de la Gran Bretanya, però ja hi ha hagut casos a Barcelona i Madrid

L’ALERTA SANITÀRIA La ‘British Medical Journal’ reactiva l’alerta a Europa i assenyala la mefedrona

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain