La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Guàrdia Urbana intensific­a la vigilància contra el ‘top manta’

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

L’operació Colom, encaminada a mitigar la venda ambulant irregular a Barcelona, va entrar ahir en una segona fase. Tal com va avançar el comissiona­t de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, des d’ahir s’està donant una “saturació” policial a les zones més habituals d’assentamen­t manter al centre de la ciutat, ja que a la zona litoral els Mossos d’Esquadra mantenen les seves patrulles permanents.

La comesa principal de la Guàrdia Urbana és que els manters que s’han quedat sense lloc per posar les seves improvisad­es parades trobin un nou lloc per a la seva pràctica comercial il·lícita. Per això, més de 70 efectius de la policia local es dedicaven ahir als districtes de l’Eixample i de Ciutat Vella a evitar la venda ambulant en un servei destinat exclusi- vament a aquesta comesa dins de l’operació Colom. Els policies estan “saturant” aquestes zones tant de paisà com d’uniforme. En el dispositiu especial hi participen membres de la USP, els popularmen­t coneguts com a antiavalot­s de la Guàrdia Urbana.

Però els venedors ambulants irregulars no han fet aparició massiva, de moment. Ahir només se’n van veure alguns, en petits grups, vagabundej­ant pels dos districtes esmentats abans. Van carregats amb farcells plens de mercaderia, però no la mostren. No posen la manta a terra perquè detecten la vigilància policial. Se’ls va veure, per exemple, a l’interior de diverses estacions de metro, a la zona de passeig de Gràcia i a la plaça Catalunya.

És per això que una bona part de l’esforç de la Guàrdia Urbana se centra ara a vigilar la xarxa del metro. Dilluns ja hi va haver algun intent de posar les mantes a la plaça Catalunya, avortat immediatam­ent. Val a dir també que els efectius policials van identifica­r un manter i li van confiscar la mercaderia. Davant aquesta situació, molts manters no s’atre- veixen a sortir a la superfície.

Els membres i responsabl­es del dispositiu estan en alerta perquè hi ha un temor compartit que és quan i com els venedors ambulants intentaran tornar. “Al cap i a la fi és el seu mode de vida”, explicava ahir una font policial. Alguns desistiran i buscaran altres punts del litoral fins i tot fora de Catalunya, però quedarà un grup que resistirà en una Barcelona que fins ara era el millor mercat.

Al seu torn, Ada Colau va negar ahir que es fessin “avisos de cap tipus” als manters advertintl­os de l’operatiu policial dut a terme dilluns. Segons l’alcaldessa, aquest operatiu s’estava pensant des de fa temps.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain