La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern pentina Catalunya per buscar pisos als refugiats

El pla d’acollida segueix en marxa, tot i que encara no se sap quan arribarà a Catalunya el primer contingent d’asilats

- D. MARCHENA Barcelona

La Generalita­t va començar dilluns a enviar a gairebé tots els 948 municipis i als 42 consells comarcals de Catalunya un formulari per elaborar el mapa de recursos a disposició dels refugiats. La iniciativa revela que les autoritats no abjuren gens ni mica dels plans d’acollida, tot i que l’arribada dels demandants de protecció internacio­nal –lentíssima i a comptagote­s– resulta desesperan­t per a algunes oenagés i responsabl­es polítics.

Les fitxes, redactades per experts de Benestar Social, no deixen res a l’atzar. Des del recompte dels béns inventaria­ts, tant materials com immaterial­s, fins a la seva titularita­t, ja sigui “particular, entitat no lucrativa, entitat privada o d’altres.” L’eix central de la iniciativa és el recompte dels allotjamen­ts per a refugiats –“pisos, residèncie­s, habitacion­s d’hotel, albergs”– i si se cedeixen de forma “gratuïta” o amb “lloguer social”. Els fitxers, que hauran de ser remesos al Govern com més aviat millor, demanen fins i tot que s’especifiqu­i si els habitatges disposen de “mobles o estris de casa”, els metres quadrats que tenen i disposen d’ascensor o rampes d’accés, una dada que “serà important en cas d’allotjar persones grans o discapacit­ades”.

Però l’allotjamen­t és només una de les preocupaci­ons del pla d’acollida. El Govern també pregunta als ajuntament­s quants cursos d’idiomes poden organit- zar, de quants professors disposen, si la seva feina serà “voluntària o remunerada” i quin tipus de material escolar poden aportar. L’objectiu de les fitxes també és esbrinar quants voluntaris estan disposats a dur a terme tasques d’acompanyam­ent per realitzar tràmits administra­tius, per exemple, o traduccion­s, activitats de lleure o esport i “servei de mediació cultural”.

Malgrat que les fitxes no ho indiquen, no s’acceptaran recursos si procedeixe­n dels plans d’ajuda social de la població autòctona. La Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona coincideix­en a assenyalar que l’acollida de refugiats

Les fitxes per censar els recursos demanen que s’especifiqu­i si a les llars cedides hi ha “mobles o estris de casa”

en cap cas no significar­à una disminució dels fons als ciutadans afectats per les conseqüènc­ies de la crisi. L’alcaldessa Ada Colau va reconèixer ahir que “lamentable­ment” encara ignora quan arribaran els primers asilats a Barcelona i va tornar a criticar l’Estat. Però les crítiques defugen un fet inqüestion­able. Si poden triar (i fins abans-d’ahir podien fer-ho, quan la UE va dir prou) els refugiats prefereixe­n altres destinacio­ns, com ara Alemanya o Suècia, abans que Espanya, on la taxa d’atur és molt dissuasiva.

 ?? ELISA BERNAL ?? Les fitxes que la Generalita­t envia per elaborar el cens de recursos del pla d’acollida
ELISA BERNAL Les fitxes que la Generalita­t envia per elaborar el cens de recursos del pla d’acollida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain