La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un port sota la plaça

Un equip d’investigad­ors de la Universita­t de Southampto­n ‘radiografi­en’ els carrers per localitzar els molls de Tàrraco

- SARA SANS Tarragona

Un equip d’estudiants de doctorat de la Universita­t de Southampto­n està radiografi­ant aquests dies les places i carrers del barri del port de Tarragona amb georadar per localitzar el moll romà, la porta d’entrada de mercaderie­s i persones sembla que de Tarraco, la capital d’Hispània Citerior. L’equip, coordinat pel professor Kristian Strutt, està recollint dades del subsòl i definint els diferents tipus de material que conté, amb gran detall fins als cinc metres de profundita­t, i amb considerab­le aproximaci­ó fins als 18 metres sota el paviment actual. Els resultats del projecte Roman Mediterran­ean Portus, que inclou 29 ports més de l’antic imperi ubicats a nou països diferents, es presentara­n a finals de gener a Roma.

El punt de partida del treball de camp ha estat la Planimetri­a Arqueològi­ca de Tàrraco, coeditada per l’Institut Català d’Arqueologi­a Clàssica (ICAC), entitat que col·labora amb aquest estudi. La planimetri­a dibuixa l’evolució de la ciutat romana a partir de totes les restes arqueològi­ques que s’han documentat durant les últimes dècades i situa el port entre els carrers Reial i Smith. Ara per ara, els primers resultats sembla que avalen aquesta tesi: “Estem veient que a uns quaranta metres per darrere de plaça dels Infants (que limita amb el carrer Reial), hi ha restes de bases d’alguns edificis i fins i tot el que podria ser un pòrtic i a partir de la plaça sembla que el terreny era més profund”, explica Kristian Strutt.

Són les primeres conclusion­s després de dues setmanes de recopilaci­ó de dades amb el georadar, un treball de camp que durarà vint dies. La tècnica és la mateixa que es va utilitzar fa vuit anys a la catedral de Tarragona per localitzar la base del temple d’August. Es tracta d’un mètode de prospecció geofísica basat en l’emissió d’impulsos electromag­nètics.

Val a dir que les ones travessen les diferents capes del subsòl i generen una imatge bidimensio­nal amb què es dibuixen les restes de pedra i sediments, si n’hi ha, i les diferents capes de material que hi ha sota el paviment. Aquestes dades es complement­en

Els investigad­ors han escollit trenta ports de l’imperi per delimitar-ne la mida i les relacions comercials per mar

amb les obtingudes amb el topògraf.

Vestits amb armilles reflectore­s, aquest equip ha definit, amb l’ajuda de l’arqueòleg tarragoní Josep Maria Macias de l’ICAC i també amb la col·laboració de l’Ajuntament (que s’encarrega de tallar el trànsit quan la investigac­ió ho requereix), una zona d’estudi diària.

“Passarem per tots els espais oberts, carrers i places que permeten obtenir dades en zones àmplies del que intuïm que era el port i on havien d’estar situ- ats els molls”, explica Kristian Strutt.

El projecte (Portuslime­n.eu), dirigit per Simon Keay, rep finançamen­t europeu i la col·laboració d’altres universita­ts com la de Colònia i Lió, i instituts d’investigac­ió com la British School at Rome, el Centre Nacional de Recerca Científica de França o el mateix ICAC, i l’estudi continuarà fins al 2018. L’objectiu és definir la mida de trenta ports selecciona­ts –la pròxima parada de l’equip serà a Càdis i Delos (Grècia), i recalaran en altres països com Turquia, Israel, França, Tunísia, Líbia, Egipte i, evidentmen­t, Itàlia– i establir també com eren les seves relacions comercials i socials a través del mar des del principi del segle I abans de Crist i fins al segle III després de Crist. A Tarragona, els resultats d’aquests estudis es posaran a disposició de l’ICAC i l’Ajuntament per poder obrir en el futur noves línies d’investigac­ió i excavacion­s.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Dos dels investigad­ors de la Universita­t de Southampto­n recollint dades
VICENÇ LLURBA Dos dels investigad­ors de la Universita­t de Southampto­n recollint dades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain