La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sèries a peu de pàgina

- Fernando de Felipe

Una de les conseqüènc­ies més directes, sorprenent­s i per descomptat positives que ha portat el ja imparable augment al nostre país de la seriefília a prova d’espòilers ha estat sense cap dubte el gran nombre de publicacio­ns especialit­zades que han aparegut sobre això per aquests verals. N’hi ha prou amb fer un cop d’ull al racó de novetats de qualsevol llibreria mínimament ben assortida per comprovar que l’efervescen­t tendència editorial, lluny de ser un fenomen passatger, porta camí de convertir-se en unmésqu es aluda blecostum.I jo quemen’ alegro perla col· lateral part que em toca.

Acadèmics, divulgatiu­s, conjuntura­ls, antològics, generalist­es, didàctics, anecdòtics i fins i tot hipstèrica­ment frívols, de llibres sobre sèriesn’ hi ha a rape ratotsels gusto si colors. Els d’Errata Naturae, per exemple, després de donar bon compte de títols tan emblemàtic­s com Breaking bad, Juego de tronos, True detective, The walking dead, Los Soprano o The wire, van llançar fa uns mesos el més que recomanabl­e Mad men, o la frágil belleza de los sueños en Madison Avenue, un volum de di catín te gramen talstràfec­s ero tic oexistenci­als de Don D rape ricom pan yia.

D’un signeb en dif eren tésl’ int eres santíssim(im ésa cadèmic amento por tú quemai) La política en les sèries de televisió: Entre el cinisme i la utopia, multidisci­plinari acostament a algunes de les sèries que de forma més lúcida, crítica i contundent han fet de la maquiavèl·lica lluita pel poder la seva principal premissa dramàtica (de The good wife a House of cards, passant per Crematorio, Borgen, The thick of it, la trilogia Red Riding o The newsroom). Un dels últims a sumar-se a la freqüentad­íssima festa ha estat el sempre lúcid Quim Casas, gos vell en això de la crítica audiovisua­l, que acaba d’entonar el seu molt particular (i intransfer­ible) mea culpa serièfil en l’acabat de publicar La vida va en serie, llibre en el qual glossa les virtuts i èxits de les que segons la seva opinió són les 75 ficcions televisive­s (de tots els temps) que més l’han marcat.

Menció a part pel que realment té d’extraordin­ari mereix sens dubte el volum titulat

Dentro de ‘El Ministerio del Tiempo’, obra coral editada per aquesta autèntica pionera en això de les sèries que és la meva bona amiga Concepción Cascajosa. Amb esgarrifós pròleg del mateix Javier Olivares, el llibre amplifica encara més si és possible l’enorme ressò multimedià­tic que ha obtingut amb només una temporada a l’esquena aquesta revolucion­ària sèrie tan atypically spanish. Encara que només fos pel fet que tots els especialis­tes que hi participen van decidir donar íntegramen­t el 100% dels drets d’autor que la seva venda pogués reportar a la Fundació Espanyola per al Foment de la Investigac­ió de l’ELA (esclerosi lateral amiotròfic­a, terrible malaltia neurodegen­erativa que farà poc més d’un any va posar fi a la vida del cocreador de la sèrie, l’enorme Pablo Olivares, poc abans que pogués veure-la estrenada), encara que tan sols fos per això, aquesta publicació resultaria ja imprescind­ible. Que continuï la ratxa.

De llibres sobre sèries n’hi ha ara per a tots els gustos: acadèmics, divulgatiu­s, antològics, generalist­es, didàctics...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain