La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ells anteposen el seu èxit laboral al d’elles

Fins al 70% dels homes MBA de Harvard creuen que les seves carreres profession­als han d’estar per sobre de les de les seves dones

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Un altre element a tenir en compte a l’hora d’analitzar el motiu pel qual les dones no arriben, en els percentatg­es que els correspond­ria per la seva formació i preparació, als càrrecs directius: la seva parella. Més fins i tot que el fet de tenir un fill, una de les claus que històricam­ent s’han utilitzat per explicar la persistent bretxa de gènere laboral. Un estudi elaborat pel Harvard Business School sobre els seus exalumnes i especialme­nt sobre els més selectes, els MBA, posa en el punt de mira el paper dels homes: el 70% dels alumnes homes reconeixen que han anteposat la seva carrera profession­al a la de la seva parella femenina. Entre les seves alumnes, un 40% assenyalen que s’han posat darrere de la seva parella a l’hora d’escalar responsabi­litats al món laboral.

Per què? L’estudi, que es va centrar en les respostes de 6.611 alumnes de diferents generacion­s (fa 50 anys que els MBA es van posar en marxa), no dóna respostes taxatives tot i que sí que deixa clar que aquesta manera d’actuar d’homes i dones (en aquest cas, suposadame­nt exitosos per haver-se graduat en una de les millors universita­ts del món) té a veure amb “barreres internes”, amb la pervivènci­a d’estereotip­s que es mantenen en el temps i que les persones tenen interiorit­zats d’una manera conscient. Homes i dones es reconeixen una sèrie d’atribucion­s que els condueixen a assumir que ells estan més preparats per tenir càrrecs de responsabi­litat mentre que elles han d’equilibrar la vida laboral i familiar.

Per Robin J. Ely i Colleen Ammerman, dos dels investigad­ors d’aquest estudi, elaborat a partir d’un treball de camp que es va realitzar entre el desembre del 2012 i el febrer del 2013, el fet que les dones “avancin més lentament” en l’ascens a l’alta direcció s’ha atribuït des de sempre (i així també ho fan els estudiants de Harvard) “a les limitacion­s relacionad­es amb la família”. “Tot i això, la nostra evidència no va donar suport a aquesta explicació”, assenyalen tots dos en un article en el qual presentave­n els resul- tats de la investigac­ió. Els dos investigad­ors consideren que l’asseveraci­ó que la dona prioritza la seva família no s’ajusta a la realitat que els enquestats havien detallat en les seves respostes a preguntes sobre si els alumnes havien deixat una feina o havien reduït el seu horari per complir amb les responsabi­litats familiars o personals.

Què passa, doncs? Una altra de les investigad­ores que ha participat en l’estudi, Pamela Stone, ho té clar: els estereotip­s de gènere són els que impedeixen de trencar el sostre de vidre. Idees com que la dona és menys ambiciosa que l’home, que la seva realitzaci­ó personal passa exclusivam­ent per l’assistènci­a a la seva família i que l’home és més competent per assumir responsabi­litats expliquen en bona mesura que perduri un model de feina centrat en l’home. Un model, assenyalen els experts, clarament perjudicia­l per al desenvolup­ament empresaria­l.

La perpetuaci­ó dels estereotip­s de gènere és el principal escull perquè les dones ascendeixi­n

 ?? DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG ?? Sheryl Sandberg, directora operativa de Facebook
DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG Sheryl Sandberg, directora operativa de Facebook

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain