La Vanguardia (Català-1ª edició)

Martí Anson, ‘botiguer’

El Macba obre ‘sucursal’ a Poblenou amb ‘La botiga de l’Anson’

- TERESA SESÉ Barcelona

Martí Anson (Mataró, 1967) és un artista de múltiples registres i amb un extraordin­ari sentit per detectar històries, bones històries, que no es limita a explicar sinó que les viu en primera persona. Ha estat constructo­r de velers (rememorant Fitzcarral­do, en va fer un al claustre de Santa Mònica que després no podia treure per la porta), porter de futbol, pintor de parets, conductor de taxi, paleta, arquitecte.... I des de fa unes quantes setmanes fa de botiguer a La botiga de l’Anson, una botiga de mobles de disseny i complement­s per a la llar que en realitat forma part de l’exposició Espècies d’espais, una de les millors propostes que ens haurà deixat aquest any el Macba, comissaria­da per Frederic Montornés.

La botiga de l’Anson acaba d’obrir les portes a l’antiga ferreteria Balius –tot un referent a la vida del barri del Poblenou, el passat industrial del qual emergeix sense d is simulara la vista delpúblic–i,a l’ interior, el que hi ha en realitat és l ah istò ria de Jo aquimAn son, pared el’ artista, que al san ysseixanta is etanta,i deforma altruista, va idea runasèried­emobl es ded issen y,moder ns is enzills,iap re us assequible­s... Còmodes, taules de dibuix, lleixes, butaques, sofàs... que construïa amb pi de Flandes massís, sense collar, adaptats sempre als espais i necessitat­s dels seus usuaris, i que, gràcies al bocaorella, es van acabar convertint en un autèntic fenomen a Mataró.

Joaquim Anson, que es guanyava la vida com a gerent de l’escola Sant Gregori de Barcelona i, amb arquitecte­s com Jordi Capell o Narcís Majó, estava fortament compromès amb els moviments cooperativ­istes de l’època, va acabar obrint la seva pròpia botiga, Cau Bac, on a més dels seus mobles va introduir dissenys que només es podien trobar a Barcelona, com el llum de peu TMC de Milà, les setrillere­s de Marquina o el cendrer Copenhague­n d’André Ricard. “Però quan va perdre la relació personal amb els clients el projecte va deixar d’interessar-li i el va deixar”, explica Martí Anson.

Ell mateix va crear l’any 2012 Joaquim and Son, una empresa per recuperar aquell mobiliari, i ara ha desenvolup­at un sistema de producció industrial que n’abarateix el cost (hi ha l’opció de fer-los tu mateix) i converteix els plafons d’on surten les peces en bonics murals troquelats. A La botiga de l’Anson no hi ha res que estigui en venda, però la història és impagable, i s’hi poden trobar també llums de l’equip d’arquitecte­s MAIO, teles i coixins de Degénero (Fito Conesa i Pilar Cruz o dissenys gràfics de Ferran ElOtro. La botiga, al carrer Pallars, 173, està oberta els dilluns, dimecres i divendres, de 17 a 20 hores. Fins a mitjans de gener.

L’artista recupera els mobles dissenyats pel seu pare a Mataró en el marc del moviment cooperativ­ista dels 60

 ?? MAITE CRUZ ?? Martí Anson a La botiga de l’Anson, dins de l’antiga Balius a Poblenou
MAITE CRUZ Martí Anson a La botiga de l’Anson, dins de l’antiga Balius a Poblenou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain