La Vanguardia (Català-1ª edició)

Connexió brutal

- KARLES TORRA

Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca

Intèrprets: Fatoumata Diawara, veu i guitarra; Roberto Fonseca, teclats; Sekou Bah, guitarra; Drissa Sidibe, kamalen i ngoni; Yandi Martínez, baix; Ramsés Rodríguez, bateria Lloc i data: Festival de Jazz de Barcelona. Sala Barts (8/XI/2015)

La cantant maliana Fatoumata Diawara va col·laborar fa tres anys en un dels temes de Yo, l’últim àlbum com a líder total del pianista cubà Roberto Fonseca. Tots dos van em- prendre l’any passat una gira per Europa compartint el lideratge al capdavant d’un grup format a parts iguals per músics de Mali i de Cuba. La cantant i el teclista, que també es reparteixe­n equitativa­ment l’autoria del repertori, van gravar un disc en directe sota el títol de At home. Al festival de jazz barceloní, Diawara i Fonseca van presentar diumenge aquest álbum a l’abric d’una sala Barts pràcticame­nt plena.

La sessió va començar amb Yemayá, i va saltar després a l’altre costat de l’Atlàntic amb Sowa, una composició de Diawara que barreja de manera brillant jazz, pop i funk amb l’ancestral tradició de la música wassoulou. Amb el so del grup perfectame­nt equilibrat, Fonseca va presentar després Connection, un extens tema dedicat a la importànci­a que té la connexió entre els músics i el públic, i que va adquirir un alt nivell jazzístic amb les grans improvisac­ions del baixista Yandi Martínez, i les del gran mestre del kamalen i ngoni Drissa Sidibe, i de l’enlluernad­ora guitarra fumada de blues del desert de Sekou Bah.

Després, Diawara i Fonseca es van quedar sols en escena per regalar-nos un excels duo de piano i veu a Real family. Abans de posar en lliça, amb tot la banda, un contagiós Clandestin, amb la força magnètica d’una pletòrica Fatoumata. A la recta final, i amb el personal lliurat al ball, la cantant i el pianista van recordar la seva primera col·laboració a l’àlbum Yo de Fonseca, a propòsit d’un multicorej­at Bibisa. Així van culminar un magnífic concert, en què van evidenciar la seva brutal connexió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain