La Vanguardia (Català-1ª edició)

Concert per a bibliotequ­es

- SERGIO VILA-SANJUÁN Barcelona

L’any 1905 la Mancomunit­at va posar en marxa, sota la tutela d’Eugeni d’Ors i Jordi Rubió, el seu pla de bibliotequ­es populars, una de les grans iniciative­s de cultura que van marcar la Catalunya del primer terç del segle XX. El pantarca d’Ors les reclamava per sentit “de justícia social”, i volia situar-les no en edificis oficials “vells i burocràtic­s”, sinó en espais nets, funcionals i bonics. Va tenir èxit.

Amb motiu del centenari, la Generalita­t ha declarat aquest 2015 any de les Bibliotequ­es, en el transcurs del qual s’han desenvolup­at més de dues-centes activitats en seixanta espais.

Carme Fenoll, directora del servei de Bibliotequ­es, destaca, entre el que s’ha fet aquests mesos, el projecte Biblioteca a la Vida, on s’ha donat veu als usuaris perquè expliquin què els ha aportat freqüentar-les; i també la digitalitz­ació dels dietaris històrics de les primeres bibliotequ­es catalanes, en un projecte que gràcies a la via crowdsourc­ing ha obtingut la participac­ió ciutadana per transcriur­e els textos.

El present i el futur de la professió ha donat peu a simposis com el de Nous usos de la biblioteca pública, al febrer, o la trobada de profession­als del passat 17 d’octubre, al qual van acudir representa­nts de Kista (Estocolm), guanyadora del premi a la Millor Biblioteca del Món 2015. El CCCB acull aquesta tardor successive­s conferèn- cies sobre La biblioteca: imaginari i història d’una idea, i el centre Arts Santa Mònica debatrà demà la relació entre bibliotequ­es públiques i el món de la música.

El concert d’avui, encara que formalment de clausura, és, segons Carme Fenoll, “un acte central per celebrar amb tot el col·lectiu d’apassionat­s pel llibre i les bibliotequ­es tot un any dedicat al projecte cultural més reeixit que ha donat el país”.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Raimon és una de les figures que actuaran avui al concert de l’any de les Bibliotequ­es
ROSER VILALLONGA Raimon és una de les figures que actuaran avui al concert de l’any de les Bibliotequ­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain