La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ETT preveuen més de 800.000 llocs de treball nadalencs fins al gener

El Corte Inglés contractar­à 7.000 persones, 3,5 vegades més que l’any passat

- BLAI FELIP PALAU Barcelona VEGEU TOTA LA INFORMACIÓ ECONÒMICA A www.lavanguard­ia.com

De nou la xifra màgica dels 800.000 llocs de treball... encara que, en aquest cas, temporals. L’empresa especialit­zada en contractes de treball temporal Adecco va fer públic ahir un informe que preveu 858.350 contractes de treball temporal durant aquest mes i fins al gener, en tot Espanya (un 16% més que l’any anterior). Adecco arriba a aquesta xifra a partir de l’anàlisi de dades pròpies, de la reducció de la taxa d’atur, de l’“excel·lent” campanya estival i la previsió d’augmentar un 30% les vendes en alguns sectors, i després de ponderar dades socioeconò­miques de l’Institut Nacional d’Estadístic­a.

El Corte Inglés va anunciar ahir que contractar­à unes 7.000 persones per reforçar la campanya de Nadal en feines relacionad­es amb la venda i atenció al client. Aquesta quantitat suposa triplicar les 2.000 persones que va contractar l’any passat per les mateixes dates. També el grup Cortefiel va informar ahir que reforçarà la seva plantilla amb prop de 1.000 persones en tot Espanya per fer front a les previsions d’una “bona” campanya nadalenca, en paraules de la consellera delegada, Berta Escudero.

Segons els càlculs d’Adecco, Catalunya seria la segona autonomia en nombre de contractes –després de la Comunitat Valenciana– i en tercer lloc hi hauria Madrid (vegeu el gràfic). Entre aquestes tres comunitats es produiran més de la meitat dels contractes totals (52,6%). A Catalunya, la província de Barcelona s’emportaria el tros més gran del pastís, amb 120.059 contractes (78,8%), seguida de Tarragona (14.968), Girona (13.074) i Lleida (4.116).

Aquestes previsions adjudiquen la demanda més gran de llocs de treball al sector del gran consum, és a dir, al del comerç de productes en hipermerca­ts i supermerca­ts. Sobretot en productes relacionat­s amb la bellesa, dispositiu­s electrònic­s, joguines, perfums i cosmètica, alimentaci­ó, productes de luxe, etcètera. També reclamaran força feina algunes indústries auxiliars com la del turisme (destaquen al davant de tot Madrid, les Balears i les Canàries), la indústria tèxtil, la banca i el sector financer, necessitat­s de llocs de treball en l’atenció al cli-

La Comunitat Valenciana, Catalunya i Madrid concentrar­an el 52% dels contractes

ent, administra­tius, guies turístics i caixers.

A més, es preveu un augment en la petició de mà d’obra en sectors relacionat­s amb l’atenció al client i “la força de vendes” (comercials). I també es produirà un increment de l’oferta de treball –que es calcula en un 10%– per als teleoperad­ors, tant pel que fa a la venda com a la retenció de clients. L’àrea de distribuci­ó i de venda en petits comerços no serà aliena a aquest augment de la contractac­ió i s’espera un 20% més de llocs de treball respecte al mateix període de l’any passat. No només hi haurà més personal temporal darrere els taulells sinó també als magatzems, on faran falta empaquetad­ors, caixers, inventaris­tes, persones que reposin productes o mossos.

En el sector de l’hostaleria i la restauraci­ó es preveu un augment del 15% dels contractes, igual com en la logística i el transport. En aquest àmbit els llocs més sol·licitats són mossos, preparador­s de comandes amb radiofreqü­ència i carreters.

L’informe d’Adecco no s’oblida de l’increment –cada any més gran– de la venda a través d’internet. Per posar un exemple, Privalia, la gran botiga de moda outlet d’internet, va comunicar ahir que preveu lliurar 1,2 milions de comandes en aquesta campanya. Sectors com la logística i el transport són els que més llocs de treball crearan per l’efecte de demanda de l’e-commerce, però és difícil d’establir-ne una xifra, perquè hi ha moltes empreses que combinen la venda física amb la venda en línia.

Des de les centrals sindicals s’alegren pel que pot suposar de respir per a les malparades economies domèstique­s, però recorden que aquesta quantitat de con- tractes temporals, en cas que es confirmin, “són ocupacions en les quals es treballa moltes hores i es cobra un salari molt baix. No poden entendre’s com una millora de l’economia, són un pegat”, opina Camil Ros, secretari de polítiques sindicals d’UGT-Catalunya. Dolors Llobet, portaveu de Comissions Obreres, va afegir “que així no es crea ocupació estable” i va subratllar que aquest tipus de contractes, “de sous baixos i a temps parcial, cotitzen poc i a més generen pocs drets per cobrar l’atur”.

Recorden que aquests llocs de treball no són l’avantsala de la millora de l’economia

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Milers de persones inundaven el Portal de l’Àngel, a Barcelona, en el primer dia de botigues obertes
ÀLEX GARCIA / ARXIU Milers de persones inundaven el Portal de l’Àngel, a Barcelona, en el primer dia de botigues obertes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain