La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya incomplirà el dèficit fins al 2018, segons el BBVA

El servei d’estudis constata la desacceler­ació econòmica

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

El servei d’estudis del BBVA calcula que en els últims tres mesos de l’any el ritme de creixement econòmic se seguirà alentint, en augmentar el PIB un 0,7%, enfront del 0,8% i l’1% dels trimestres anteriors. Es tracta d’una evolució ja esperada, de manera que les seves previsions tant per a aquest any com per al 2016 es mantenen (en el 3,2% i 2,7%, respectiva­ment, una mica menys optimistes que les apuntades pel Govern, del 3,3% i 3%). Al nou

BBVA Research reclama més reformes estructura­ls per incrementa­r els ingressos públics

informe sobre la situació a Espanya, BBVA Research es va reafirmar a més sobre el temor d’incomplime­nt de l’objectiu de dèficit del 2015, en estimar que se situarà prop del 4,5%, tres dècimes per sobre del compromès amb Brussel·les. Tot i això, des del servei d’estudi veuen amb més preocupaci­ó que a mitjà termini no sigui possible seguir el programa d’estabilita­t pressupost­ària.

Segons els càlculs, hi ha un “risc significat­iu” d’arribar al 2018 “sense haver fet una part important de l’ajust fiscal” i apunten als comptes de la Seguretat Social. Fins al punt d’estimar un dèficit per a aquell any de l’1,5% del PIB, quan el Govern ha fixat com a objectiu haver-lo reduït al 0,3%. Per això, van insistir en la necessitat que el nou Govern emprengui noves reformes estructura­ls que augmentin el nivell d’ingressos de les arques públiques. “Necessitem reformes per créixer, reformes per crear ocupació, reformes que ens permetin augmentar les bases tributàrie­s”, va sintetitza­r l’economista cap d’economies desenvolup­ades de BBVA Research, Rafael Doménech.

L’informe assenyala que en la segona part de l’any la demanda global està sent “més feble” –influïda per la incertesa sobre la Xina i altres països emergents–, encara que el creixement a Espanya es recolza en la demanda interna i les exportacio­ns. Estimen que en els pròxims trimestres es produiran increments del PIB d’entre el 2,5% i el 3%.

Els analistes de BBVA Research van destacar que per primera vegada des del 2001 s’encadenen quatre trimestres amb un augment del PIB superior al de l’economia mundial. Segons la seva opinió, Espanya es troba en un “cercle virtuós” de creixement, baixa inflació i reducció del deute.

Preguntat per l’impacte del procés sobiranist­a iniciat a Catalunya, l’economista en cap del Grup BBVA, Jorge Sicilia, va admetre que “encara no tenim evidències” que hagi afectat plans d’inversió. Tot i que va afegir: “Com millor funcionen les institucio­ns i les regles del joc són més clares, més fàcil és prendre decisions d’inversió i consum”.

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? Es mantenen les previsions de creixement per al 2015 i el 2016
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU Es mantenen les previsions de creixement per al 2015 i el 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain