La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Audiència comunica a VW la seva imputació pel trucatge de motors

Brussel·les dóna 10 dies al grup perquè aclareixi les alteracion­s en CO

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

El grup Volkswagen ja està imputat formalment a Espanya pel cas dels motors trucats. Així ho va comunicar ahir el jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, encarregat de tramitar les tres demandes presentade­s contra el grup: la de Manos Limpias, la de l’Associació Internacio­nal Antifrau per a la Defensa d’Afectats per Motors i la de l’Associació de Perjudicat­s per Entitats Financeres (Apdef).

La imputació va ser comunicada a Luis Comas, representa­nt legal de Seat i de VW Espanya, i a Ramón Paredes, vicepresid­ent de relacions governamen­tals de Seat i també del grup alemany a Espanya. Amb aquest tràmit formal, Espanya avança en la instrucció d’un cas que també ha arribat als tribunals a Alemanya, els Estats Units i França.

Després de la trobada amb el jutge, Ramón Paredes va explicar que el grup “està totalment a disposició de les autoritats, com sempre ha fet, per col·laborar en la investigac­ió en curs”. Així mateix, va destacar que els clients poden estar tranquils perquè tots els cotxes són tècnicamen­t segurs i perquè la solució que s’adopti serà a cost zero per als usuaris. Paredes va rebutjar, no obstant això, donar cap detall sobre la investigac­ió, atès que –va argumentar– encara no ha conclòs.

La querella de Manos Limpias va dirigida contra els presidents de Volkswagen Audi España, Francisco Pérez Botello, i de Volkswagen Navarra, Emilio Sáenz, així com contra l’expresiden­t de Seat, Jürgen Stackmann. Aquesta associació els acusa de presumptes delictes d’estafa, contra el medi ambient, falsificac­ió documental, frau i delicte contra la Hisenda pública.

El 28 d’octubre passat, el jutge Ismael Moreno es va declarar competent per investigar les querelles interposad­es contra Volkswagen pel presumpte trucatge de determinat­s motors dièsel i va imputar la companyia com a persona jurídica. A més, va acceptar la personació com a acusació particular de les tres organitzac­ions querellant­s, sempre que dipositin cadascuna d’elles una fiança de 5.000 euros.

El jutge també ha sol·licitat informació al Ministeri d’Indústria, entre la qual el dictamen de l’Agència de Protecció del Medi Ambient dels Estats Units (EPA) i un informe sobre els dictàmens pericials que s’hagin realitzat o hagi remès el grup alemany. Igualment ha sol·licitat informació al Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient. I a VW, el detall dels vehicles afectats i l’organigram­a a fi d’aclarir la res- ponsabilit­at de cada directiu.

Mentrestan­t, Brussel·les va estrènyer ahir una mica més la pressió. Segons va explicar el comissari europeu d’Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, s’ha exigit a Volkswagen que aclareixi en un termini de 10 dies quins models estan afectats per les noves irregulari­tats en les emissions de CO que la companyia va reconèixer el dia 3 de novembre, segons informa Efe. En una carta dirigida el president de Volkswagen, Matthias Müller, el comissari europeu l’insta a presentar la documentac­ió sol·licitada per accelerar el procedimen­t, va explicar la portaveu comunitàri­a Anna-Kaisa Itkonen. Malgrat que la companyia va xifrar al voltant de 800.000 els vehicles afectats del grup –que engloba Audi, Porsche, Seat, Skoda, Ducati, MAN,

La multinacio­nal alemanya ofereix al jutge col·laboració en la investigac­ió sobre el trucatge

Bugatti, Lamborghin­i, Scania i Bentley–, encara no ha especifica­t els models que presenten emissions fraudulent­es de CO . A Espanya, són 50.000 els vehicles afectats, entre els quals figuren els supervende­s de Seat, el León i l’Ibiza.

Arias Cañete ja va enviar una altra carta el 6 de novembre als vint-i-vuit països de la UE, en la qual els instava a ampliar les investigac­ions que efectuen sobre l’escàndol dels vehicles trucats per eludir controls mediambien­tals. El comissari els recordava que és competènci­a dels estats membres fer inspeccion­s per certificar que els vehicles compleixen la legislació nacional i europea, i els instava a actuar.

La revelació que el frau afecta també les emissions de diòxid de carboni (CO ) representa un nou cop per al grup, que encara no ha fet pública la solució per als 11 milions de vehicles dièsel que ultrapasse­n els límits d’emissió d’òxid de nitrogen (NOx). L’alteració de les dades de CO té implicacio­ns fiscals en diversos països, entre els quals Alemanya i Espanya.

 ?? JULIAN STRATENSCH­ULTE / EFE ?? Detall d’un tub d’escapament d’un model Skoda
JULIAN STRATENSCH­ULTE / EFE Detall d’un tub d’escapament d’un model Skoda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain