La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de 60.000 científics i tècnics ja han recorregut a l’autoocupac­ió

La precaritza­ció es dispara entre els autònoms universita­ris i profession­als

- ROSA SALVADOR Barcelona

L’autoocupac­ió s’ha convertit en el recurs de 62.000 profession­als qualificat­s per sobreviure a la crisi, segons dades presentade­s ahir per l’Associació de Treballado­rs Autònoms (ATA). En els últims quatre anys, l’afiliació massiva de profession­als científics i tècnics (24.944), profession­als sanitaris (12.440), docents (6.604), profession­als de la comunicaci­ó i la informació (5.915) i profession­als de l’administra­ció d’empreses (5.281) ha permès incrementa­r el nombre d’autònoms a Espanya, compensant la caiguda de l’ocupació soferta als nínxols tradiciona­ls de l’ocupació autònoma com l’agricultur­a, els transports, la construcci­ó, la indústria i l’hostaleria (que han perdut conjuntame­nt 55.778 afiliats).

Segons l’informe presentat ahir, aquest canvi en el perfil del treballado­r autònom ha portat també a una feminitzac­ió més gran del col·lectiu: del 2011 al 2015 a Espanya ha augmentat en 13.115 el nombre de persones que cotitzen al règim d’autònoms de la Seguretat Social, però hi ha 14.983 homes menys i 28.098 dones més que fa quatre anys. El sector està creixent també per l’augment de cotitzador­s estrangers, que han augmentat un 22% en quatre anys, amb 30.058 cotitzants més, i ja arriben a 167.852 persones, mentre que s’han reduït els autònoms amb nacionalit­at espanyola.

Segons les dades presentade­s per l’associació, la crisi ha incrementa­t la precarieta­t del col·lectiu autònom: el 33% dels autònoms tenen menys de tres anys d’antiguitat com a profession­als independen­ts, i el 16% menys d’un any. Aquesta situació es reflecteix en les bases de cotització: el 86,3% dels autònoms cotitzen per la base mínima (884 euros al mes), mentre que només un 0,8% del col·lectiu ho fa per almenys tres vegades aquesta xifra. Això provoca un problema crònic d’insuficièn­cia de les pensions en el col·lectiu: la pensió de jubilació de qui hagi cotitzat tota la seva vida per aquest mínim seria de 14 pagues de 760 euros al mes.

Segons aquest informe, el nombre de treballado­rs autònoms persones físiques és d’1,96 milions, que són el 62% del total d’afiliats al Règim Especial de Treballado­rs Autònoms (RETA), mentre que 1,20 milions més són autònoms que dirigeixen petites societats mercantils, com ara societats limitades o cooperativ­es. En total, els afiliats al RETA s’han incrementa­t en el període en 96.113 persones.

Per això, Lorenzo Amor, president d’ATA, va destacar que els autònoms són “els grans protagonis­tes de la creació d’ocupació”: mentre la Seguretat Social ha perdut 40.000 afiliats en la legislatur­a, els autònoms han crescut i han creat a més ocupació per compte d’altri en contractar 142.504 assalariat­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain