La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu del cru pujarà lentament fins als 80 dòlars el 2020 segons l’AIE

- LONDRES Reuters

L’Agència Internacio­nal de l’Energia (AIE) ha indicat que és poc probable que el barril de petroli torni als 80 dòlars abans del final de la pròxima dècada malgrat la caiguda sense precedents en la inversió, en uns moments en què el creixement de la demanda anual lluita per superar el rang d’un milió de barrils per dia enmig d’un creixement global molt afeblit.

En el Panorama Mundial d’Energia, l’AIE assenyala que el creixement de la demanda segons el previst en el que anomena escenari central s’elevarà anualment en uns 900.000 barrils per dia (bpd) per a l’any 2020, arribant gradualmen­t a una demanda de 103,5 milions de bpd en l’exercici 2040.

La caiguda aquest any del preu del cru fins als 50 dòlars per barril ha provocat retallades abruptes de la producció de petroli d’esquist als Estats Units, un dels principals contribuen­ts a la sobreofert­a de cru, que ha generat una caiguda del 50% en el valor d’aquesta matèria primera en els últims dotze mesos.

“La nostra expectativ­a és veure que els preus gradualmen­t pugin a prop de 80 dòlars al voltant de l’any 2020”, va explicar Fatih Birol, director executiu de l’AIE, abans de la publicació de l’informe.

“Estimem que aquest any les inversions en petroli es reduiran més d’un 20%. Tot i això, potser encara més important, aquesta disminució també continuarà l’any vinent”, afirma.

“En els últims 25 anys mai no hem vist dos anys consecutiu­s en què les inversions hagin disminuït i això pot tenir implicacio­ns per al mercat del petroli en els propers anys”, va afegir.

De fet, diverses petroliere­s mundials han anunciat retallades de plantilla i reducció d’inversions a causa de la caiguda dels preus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain