La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez insta a “bastir ponts” amb Catalunya

El líder del PSOE apressa a canviar el pas i resoldre el conflicte català Titlla Rajoy de “Red Bull dels independen­tistes”

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Ja va sent hora de canviar el pas i bastir ponts per resoldre un dels principals problemes del nostre país, defensar la integritat territoria­l d’Espanya, amb una reforma constituci­onal, i resoldre el conflicte a Catalunya”, va apressar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, tan poc sospitós de connivènci­a amb l’independen­tisme català –recorden els seus– com el seu amfitrió ahir a Santander, el president càntabre Miguel Ángel Revilla, amb qui va compartir unes anxoves abans de protagonit­zar un acte amb militants del PSOE.

Sánchez va dir que se sent “fort” per trampejar el temporal en què es troba immers, i va rebutjar l’ofensiva interna i externa desencaden­ada després de la cessió de senadors socialiste­s a Convergènc­ia –DiL– i ERC perquè formin grup propi al Senat, redirigint el tret contra el president del Govern central en funcions: “Rajoy és el Red Bull dels independen­tistes perquè els dóna ales”.

I és que Rajoy, va reiterar, “és el candidat preferit, el favorit dels in- dependenti­stes per continuar ocupant la Moncloa”. La passada legislatur­a, “gràcies al seu immobilism­e”, l’independen­tisme va créixer com l’escuma a Catalunya. “Mai a Espanya no hi havia hagut un 48% de catalans que abracessin l’independen­tisme com amb la majoria absoluta del PP, ni una declaració unilateral d’independèn­cia”, va insistir.

Sánchez va recordar així que el govern precedent de Zapatero va resoldre el desafiamen­t del pla Ibarretxe “amb diàleg, acció política i democràcia”. I això –després d’haver trencat el gel divendres passat amb el nou president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, amb qui es reunirà en una pròxima visita a Barcelona– és el que es proposa de fer en aquesta nounada legislatur­a. Així, va proposar que el PSOE sigui “l’arquitecte d’aquest nou temps polític”, liderant un govern “progressis­ta i reformista” per al qual allarga la mà a Podem i a Ciutadans –la qual cosa seria la quadratura del cercle– i confia a tenir l’abstenció per a la seva investidur­a dels nacionalis­tes bascos i els sobiranist­es catalans.

El líder del PSOE, segons els seus fidels, només preveu dues alternativ­es: “Pedro serà president i, si no, candidat”. I té aquesta convicció, asseguren, des de la mateixa nit electoral tempestuos­a del 20-D. Malgrat la incertesa de l’escenari electoral que van llançar les urnes, a les pressions internes i externes, i que una altra vegada bona part dels barons del PSOE estan en peu de

El dirigent socialista replica a Rajoy: “És el Red Bull dels independen­tistes, perquè els dóna ales”

guerra per la cessió, segons l’habitual “cortesia parlamentà­ria”, perquè CDC i ERC tinguin veu pròpia al Senat.

A l’equip de Sánchez, davant les turbulènci­es internes que gairebé permanentm­ent miren de desestabil­itzar-lo, coincideix­en a ressaltar que, des que va guanyar la secretaria general del PSOE fa tot just 18

mesos, els socialiste­s han recompost el seu poder institucio­nal i territoria­l. De fet, ja sumen set presidènci­es autonòmiqu­es i dues copresidèn­cies més, la meitat de les diputacion­s provincial­s, gairebé 3.000 alcaldies a tot Espanya... I, des de la setmana passada, també tenen la tercera autoritat d’Estat: el socialista Patxi López com a president del Congrés.

Així que els seus ho tenen clar: “Ja només falta la presidènci­a del Govern”. El mateix Pedro Sánchez és molt conscient de la dificultat del repte, però està disposat a jugar les seves cartes fins al final. Malgrat que té mig PSOE incendiat: “Estan molt nerviosos”, admeten sobre els presidents i dirigents socialiste­s crítics per a qui la cessió de senadors a DiL i ERC és “el cop de gràcia”. “No entenem que a sobre facilitem la vida als que només volen anar-se’n d’Espanya”, lamenten.

En tot cas, si Sánchez no se surt amb la seva i no arriba a la Moncloa l’única alternativ­a, pensen fidels i crítics al PSOE, és anar a unes altres eleccions. Sánchez insisteix que no resoldria res, que tornar a cridar a les urnes només ajornaria buscar una solució ja que, en tot cas, pensa que “l’aritmètica seria molt semblant”. Els crítics creuen que, al contrari, anar una altra vegada a eleccions, i amb Sánchez de candidat, seria l’hecatombe final, i el PSOE ja es veuria superat per Podem. Per això volen, com a única solució, que es repeteixin les eleccions, però amb un altre candidat. Candidata, més aviat, perquè a l’hora de buscar una alternativ­a tots giren els ulls cap a Sevilla i preveuen com a única salvació Susana Díaz, que no obstant això continua mesurant molt les possibilit­ats que té després d’haver sortit “molt tocada”, asseguren, de l’última ofensiva per desbancar Sánchez.

La pròxima cita subratllad­a en vermell al calendari del PSOE és el 30 de gener, quan està convocat un altre comitè federal. Però Sánchez ja ha dit que el pròxim congrés federal no se celebrarà fins que s’hagi aclarit l’escenari institucio­nal, és a dir, fins que s’hagi format Govern o convocat noves eleccions. En aquest últim cas, Sánchez ja va dir –l’endemà de les eleccions, cosa que va irritar molta gent– que es tornarà a presentar per ser el candidat. I al seu equip no ho dubten: “Si hi ha eleccions, Pedro presentarà la seva candidatur­a i guanyarà les primàries”. Si hi ha temps de fer primàries, esclar. Els crítics del PSOE admeten que “hi té tot el dret”, de voler tornar a ser candidat. “Però el dret de l’organitzac­ió és ser consultada a temps i sense trucs”, adverteixe­n. “I mentrestan­t –afegeixen recordant la cessió a DiL i ERC–, convindria no deixarnos gaires principis pel camí”.

 ??  ??
 ??  ?? Sánchez va compartir ahir unes anxoves amb Miguel Ángel Revilla
Sánchez va compartir ahir unes anxoves amb Miguel Ángel Revilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain