La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’EI comet a Síria una matança i un segrest massiu

Els gihadistes s’enduen 400 persones després d’atacar Deir ez-Zor

- BEIRUT AP i Reuters

“És probable que els segrestats siguin executats igual que en altres àrees”, alerta l’Observator­i Sirià

Militants de l’Estat Islàmic van segrestar no pas menys de 400 persones a l’enclavamen­t sirià de Deir ez-Zor, a l’est del país, a prop de la frontera amb l’Iraq, després de protagonit­zar una matança en la qual, segons diferents recomptes, haurien matat desenes de civils. Segons diferents fonts, la xifra de víctimes mortals se situava entre les 135 i les 300 persones.

L’Observator­i Sirià dels Drets Humans, que intenta obtenir la informació més acurada possible sobre el terreny, assegurava ahir que en les últimes hores hi havia hagut com a mínim 135 persones mortes, uns 80 civils (inclosos dones i nens), a més de 50 membres de l’exèrcit de Baixar al-Assad i altres milicians. Altres fonts, com l’oficialist­a agència SANA, assegurave­n ahir que el balanç de morts en l’atac de l’Estat Islàmic era superior als 300 i també incloïa dones, nens i persones grans. Càlculs sense confirmar de grups humanitari­s parlaven d’entre 250 i 280 persones ajusticiad­es, mentre que entre els assaltants hi hauria almenys uns 40 morts.

Segons fonts locals, els extremiste­s radicals van dur a terme una sèrie d’atacs amb explosions amb cotxes bomba, soldats suïcides i ajusticiam­ents a discreció durant la seva irrupció en bloc als barris d’Al-Bgiliyyah i Al-Jura, defensats per tropes lleials al règim sirià. Encara que el ball de xifres no ajuda a aclarir el balanç total de morts, la magnitud de la matança efectuada per les milícies de l’Estat Islàmic està fora de tot dubte. La matança, a més, està agreujada pel posterior segrest del voltant de 400 persones. Moltes serien familiars de soldats que lluiten amb el Govern d’Al-Assad, segons l’Observator­i Sirià dels Drets Humans. “Les seves vides estan clarament en perill, hi ha una por real perquè és molt probable que el grup gihadista els executi, igual que ha fet altres vegades en altres àrees”, va assegurar Rami Abdulrahma­n, director de l’esmentat organisme.

Una altra font va precisar que el grup que va cometre la matança entre els civils havia enviat prèviament sis suïcides carregats d’ex- plosius perquè irrompessi­n en les línies defensades per l’exèrcit. Tot i això, les càrregues no haurien detonat. Cap font, tot i això, no va poder corroborar en les últimes hores si alguns dels civils i soldats ajusticiat­s pels gihadistes radicals havien estat decapitats, com apuntarien veus properes al règim. Un portaveu del Govern va descriure l’atac com “una matança horrible contra els ciutadans de Begayliya a Deir ez-Zor”.

Aquesta ciutat propera a l’Iraq està enclavada en una de les regions més turbulente­s del país i és un punt d’unió entre Al-Raqqa, la capital de l’Estat Islàmic (que ahir va ser bombardeja­da per l’aviació amb un balanç de 40 morts), i l’àrea dominada pels radicals a les zones limítrofes, ja en territori iraquià. Durant les últimes setmanes la zona ha estat l’escenari de durs enfrontame­nts entre forces governamen­tals i faccions rebels.

Aquesta no és la primera matança seguida de segrestos massius a la zona a càrrec de l’Estat Islàmic en aquesta àrea fronterera entre els dos països. L’EI ja va protagonit­zar una autèntica carnisseri­a matant 200 soldats que van ser capturats mentre defensaven la base aèria de Taqba, a la província d’Al-Raqqa. A les baixes militars se li va afegir l’ajusticiam­ent de centenars de membres de la tribu Al-Xeitat a Deir ez-Zor el 2014.

L’atac a la ciutat d’aquest cap de setmana és l’últim episodi de la lluita pel domini territoria­l en aquesta àrea que l’Estat Islàmic tenia sota el seu control gairebé amb totalitat. El Govern mantenia el seu en unes quantes àrees de la ciutat en una defensa que ha durat gairebé un any.

A la província de Deir ez-Zor els civils estan patint, com en altres ciutats sirianes, restriccio­ns severes d’aliments que els estan portant a la fam i a un deterioram­ent constant de les seves condicions. De tots els que estan sota el setge de l’EI, un 70% són dones i nens. Molts han estat desplaçats i viuen en refugis provisiona­ls.

 ?? GEORGE OURFALIAN / AFP ?? Forces del règim sirià apuntant a posicions de l’Estat Islàmic a la província d’Alep, al nord del país, aquesta setmana
GEORGE OURFALIAN / AFP Forces del règim sirià apuntant a posicions de l’Estat Islàmic a la província d’Alep, al nord del país, aquesta setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain